Blogbejegyzés
Média és Társadalom
2014. szeptember 12. 08:49

Az Apple ígér, Hilton bocsánatot kér

Veszélyben a magánszféra és az adatbiztonság. Nem hogy nem árt, hanem egyenesen kötelező tudatában lennünk annak, hogy milyen közegben élünk. Számos intő jel mutatja meg, hogy milyen szélsőséges eseteket produkál az információs társadalomban a technika fejlődése.

A Médiatudományi Intézet blogján előző héten már írtunk a valaha volt egyik legnagyobb feltűnést keltő közszereplőket érintő botrányról. Az Egyesült Államokban az ügy augusztus 31-én vasárnap éjjel robbant ki, amikor Perez Hilton újságíró több amerikai díva – anonim telefonhekker révén kiszivárgott – meztelen fotóját megosztotta netes bulvároldalán. Az eset röviddel ez után hatalmas vitákat gerjesztett.

Hogy mi történt pontosan? Lássuk az ügy összefoglalását:

  • a botrány kirobbanásakor több mint száz hírességről állították, hogy alanya lehetett a névtelen telefonhekker cselekményének aki a félreérthetetlen helyzetben készített fotóikat megszerezte az Apple iCloud-ból;
  • jelenleg olyan pletykák is terjednek, amelyek szerint  már 423 személy lehet az érintettek száma;
  • az áldozatok egyike Jennifer Lawrence, aki a “magánszféra súlyos megsértésének” nevezte a szivárogtatást;
  • képviselője azt nyilatkozta, hogy mindenkit beperelnek, aki nyilvánosságra hozza az ellopott fotókat;
  • rengeteg meztelen fotó még mindig kering a weben;
  • a Twitter felfüggesztette azon felhasználóinak jogosultságát, akik posztolták a lopott fotókat;
  • az egyik érintett híresség Ariana Grande azt állította, hogy az állítólagosan róla készült képek nem is valódiak;
  • egy másik érintett, Kate Upton viszont elismerte, hogy a kiszivárogatott képek valódiak és felháborító sérelemnek minősítette a cselekményt;
  • a fotók eredetileg nem is Perez Hilton oldalán, hanem a 4chan-en láttak napvilágot;
  • a névtelen hekker azóta azt nyilatkozta, hogy ő nem hekker, hanem gyűjtő;
  • a “gyűjtő” bejelentette, hogy birtokában van egy filmfelvétel is Jennifer Lawrence-ről;
  • az Apple iCloud szolgáltatását szigorú vizsgálatnak vetették alá biztonsági szempontból.

Az ügy több vonatkozása érdekes, többek között az is, hogy sokan – el nem ítélhető módon – az Apple biztonsági rendszerében keresik a hiba okát. Azonban amikor Tim Cook, az Apple vezérigazgatója – pár nappal a történtek után megszólalt – határozottan kijelentette, hogy nem az ő biztonsági rendszerük gyengesége miatt kerülhetett nyilvánosságra a számos meztelen fotó a sztárokról. Ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy kidolgoznak egy sokkal megbízhatóbb biztonsági rendszert, amely a felhasználónak email-en keresztül jelzést küld abban az esetben, ha fiókját megkísérlik feltörni. Így a potenciális sértett még idejében tud intézkedéseket tenni adatainak védelme érdekében. Külső szakértők azonban továbbra is azt állítják, hogy az Apple biztonsági rendszere gyenge volt.

A másik érdekesség, hogy az ügy középpontjában kerülő Perez Hilton nem sokkal a fotók közzététele után nyilvánosan bocsánatot kért egy YouTube videóban mindenkitől, de különösen az ügy egyik legfőbb érintettjétől Jennifer Lawrence-től. „Az újságírók munkájuk közben sokszor villámgyors döntéseket hoznak. Én egy rossz döntést hoztam, szörnyen érzem magam és őszintén bocsánatot kérek.” – magyarázkodik Hilton. „Ezt egy olyan esetnek fogom tekinteni, amelyből tanulni, épülni és fejlődni kell.” – fogadkozik a megszeppent újságíró a felvételen.

Függetlenül attól, hogy hiszünk-e Hiltonnak, vagy Tim Cook-nak mindnyájunknak szembe kell nézni azzal, hogy egyre több adatunk van fenn az interneten – most már nemcsak az intézmények tárolják egyes személyes vagy „csak” fontos adatainkat a világhálón, hanem mi magunk is. Olyan eszközöket használunk fotózásra, melyek közvetlenül kapcsolódnak a világhálóra; ma már okostelefonnal nem fényképezőgéppel fotózunk. A magánszféra és az adatbiztonság az információs társadalom technikai lehetőségei között soha nem látott veszélyben van. Kérdés, hogy elképzelhető-e, hogy a botrány bármely érintettjét felelősségre vonják? Ha igen kit? A túl gyenge biztonsági rendszerét felelős óriáscéget, a fotómegosztó oldalt, a bulvárújságírót, vagy azt a megszámlálhatatlanul sok magánszemélyt, akik szintén engedély nélkül posztolták a kiszivárgott képeket? És kérdés az is hogy lehetne-e szigorúbb vagy világosabb a szabályozás, azért hogy hasonló eset ne fordulhasson elő a jövőben?

A kérdések megválaszolása a szakma, a politikai döntéshozók, a bíróságok és a jogtudomány feladata lesz.


Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink