Blogbejegyzés
Médiajog
2014. július 18. 09:54

Ütött a Facebook órája?

A közösségi oldalakon elkövetett jogsértések a jogszabályok újragondolására készteti a Lordok Házát

Angliában a Lordok Házának Kommunikációs Bizottsága vizsgálatot kezdeményezett a közösségi oldalak jogsértései tekintetében. A várhatóan nyár végére lezáruló vizsgálat a jogszabályok által megfogalmazott lehetséges jogsértéseket a közösségi oldalak által okozott tényleges sérelmekkel veti össze.

A Lordok Házának Kommunikációs Bizottsága felismerte, hogy a közösségi oldalak használata kapcsán egyre több olyan megoldatlan jelenség merül fel, mint amilyen a zaklatás, vagy a trollkodás. A testület azt vizsgálja, mennyiben alkalmazhatók ezen sérelmek orvoslására a hatályos jogszabályok.   Ha úgy találják, hogy valóban léteznek joghézagok, akkor elképzelhető, hogy Angliában ismét válaszút előtt áll majd a törvényhozó.

A vizsgálat fő kérdései:

- A jelenleg hatályos jogszabályok mennyire alkalmasak a közösségi oldalakon elkövetett jogsértések és az egyéb kommunikációs jogsértések kiküszöbölésére a technológiai változások tükrében?

- A sérelmek között van olyan, amelyekre párhuzamosan több jogi kategória alkalmazható lenne, de vannak hiányosságok is. Ezek közül melyek kezelhetők nehezen?

- A jelenlegi büntetések helyett milyen más hatékonyabb eszközök alkalmazása biztosíthatna jobb megoldást a jogsértések kezelésére?

- Hogyan lehet reformokat bevezetni a jelenlegi szabályozást illetően úgy, hogy a jogsértés áldozatainak védelme és a szólásszabadsághoz való jog közötti egészséges egyensúly fennmaradjon?

A vizsgálat keretében a személy elleni jogsértésekről (Offences Against the Person Act, 1861), a rosszindulatú kommunikációról (Malicious Communications Act 1988),  a zaklatástól való védelemről (Protection from Harassment Act 1997), valamint a kommunikációról szóló (Communications Act 2003) törvények kerültek a Bizottság elé.

A testület két alkalommal ülésezett már, ahol részt vett többek között a Bar, a Facebook, a Twitter és az Article 19 szólásszabadságot védelmező oldalának képviselete is. A vizsgálat eredményeinek közzététele a nyár végére várható.

Akármit is tartalmazzon majd a testület megállapításai összefoglaló dokumentum, annyit biztosan megállapíthatunk, hogy Angliában felismerték a hatályos szabályok felülvizsgálatának szükségességét.

Nyilvánvalóvá vált, hogy a régi szabályozás a közösségi oldalak és a média világának gyors változásával együtt az esetek többségében már feltehetően nem alkalmas az újszerű jogsértések megítélésére. A közösségi oldalak használata során ugyanis számos újkeletű jogi és nem jogi jellegű kérdés felvetődhet, amely miatt a sérelmet szenvedett személy személyiségi jogainak, vagy személyes adatainak védelme, illetve a szólásszabadság védelme nehezen biztosítható.

Fontos megjegyezni, hogy ennek oka nem pusztán a jogi szabályozás hiányosságában, hanem a felhasználók kevéssé körültekintő internet-használati szokásaiban is keresendők.

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink