Blogbejegyzés
Médiajog
2014. október 17. 08:15

Új törvény tiltaná a bosszúpornót az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyságban az új büntető igazságszolgáltatásról és bíróságokról szóló törvénytervezet (Criminal Justice and Courts Bill) szerint ha kiskorú a sértett, akiről bosszúból szexképeket vagy szexvideókat tesznek közzé, akkor az elkövető öt évre is a hűvösre kerülhet.

Bosszúpornó (illusztráció)

Fotó: Diana Eller | Dreamstime.com

A bosszúpornó sajnos mára már egészen elterjedt jelenség, amikor is a szakítás után a valamelyik fél bosszúból feltölti az internetre a kapcsolat alatt készített erotikus vagy pornográf képeket vagy videókat. A brit Igazságügyi Minisztérium definíciója szerint a bosszúpornó „olyan, egyébként nyilvánosan általában nem látható fénykép vagy filmfelvétel, melyeken a rajta szereplők szexuális tevékenység közben láthatóak, szexuális módon vannak ábrázolva, vagy amelyeken nemi szervük látható”.

A tervezet megfogalmazása szerint nem csupán az erre szakosodott oldalakra, vagy egyéb pornó oldalakra feltöltött képek miatt, hanem a Facebookon, Twitteren vagy más közösségi oldalon megosztott, vagy privát üzenetben elküldött képek miatt is, sőt, nem csak az interneten, hanem a való életben, fizikailag terjesztett vagy átadott képek miatt is indulhat valaki ellen eljárás.

Eddig ha valakiről hasonló képet tettek fel az internetre nagyon nehézkesen tudott ez ellen fellépni, vagy azokat eltávolítani. Az ilyen képek közzétételére szakosodott honlapok nagy része nem az Egyesült Királyság területén van bejegyezve, és a legtöbb feléjük érkezett kérelmet egyszerűen figyelmen kívül hagyták. A rendőrségi adatok alapján a bejelentések kevesebb mint négy százalékában indult később eljárás, a megfelelő jogi szabályozás hiánya miatt a legtöbb esetben csak szerzői jogi igényekkel élhetett a sértett, ugyanis az önmagáról készített képek (szelfik) jogai kizárólag az azt készítőt illetik meg.

Az új rendszer alapján nem csak az áldozatok fordulhatnak a rendőrséghez hanem bárki más is aki érintett. A rendőrség az ügyészséggel szorosan együttműködve vizsgálja ki az ügyet, azonnal megteszik a képek vagy videók elérhetetlenségéhez szükséges lépéseket, és adott esetben vádat emelnek az elkövető ellen. Az általános büntetés két – ha a fotón szereplő személy 18 éven aluli, akkor öt – évig terjedő szabadságvesztés, de ha bebizonyosodik, hogy az elkövető más szexuális bűncselekményt is végrehajtott, akár 14 évre is felszökhet a büntetés felső határa.

A bosszúpornó nem csak az Egyesült Királyságban probléma, egy floridai nő például különféle internetes oldalakkal szemben indított pert , tekintettel arra, hogy azokra állítása szerint volt barátja róla készült kompromittáló fényképeket töltött fel. Magyarországon egy 2008-ban indult bírósági eljárás végén mondta ki a Kúria, hogy „a szexuális szokások, a nemi identitás és az ezek körébe tartozó tények az intim szféra részét képezik, s azoknak nagy nyilvánosság elé tárása a sértett személyiségi jogát, emberi méltóságát sérthetik, ezért alkalmas lehet a becsület csorbítására, s a rágalmazás vétségének megvalósítására”.

Ítéletében kimondta továbbá, hogy a sértettet felismerhetően ábrázoló, szexuális magatartást bemutató fényképek elektronikus levélben történő közzététele egyértelműen tényállítást valósít meg, nincs jogi relevanciája annak, hogy e képek eredetileg a sértett beleegyezésével készültek, miután azok ily módon másokkal megismertetésére annak akarata ellenére került sor. „Mivel pedig a tényállásból egyértelműen megállapítható volt, hogy a terhelt levelét élettársi kapcsolatuk megszakadása után, bosszúból, a magánvádló lejáratása érdekében küldte meg mintegy 100 címzettnek, így a nagy nyilvánosság előtt aljas indokból elkövetett rágalmazás vétségét maradéktalanul megvalósította a terhelt.”

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink