Blogbejegyzés
MédiajogMédia és Társadalom
2016. május 13. 11:49

Az igazság utat tör - avagy a magánélet titkainak nyilvánossága az internet korában

Az angol bírói fórumok döntése szerint egy házasságtörő celebpár személyazonosságát a magánélet fokozott védelme miatt az angol sajtó nem hozhatja nyilvánosságra. A bíróságok szerint ez akkor is így van, ha más államokban az információ elérhető, ezért tulajdonképpen már Angliában is ismert és elterjedt. A valóság és a jog viszonya.

Elton John

Máig homály fedi egy házasságtörő angol celeb nevét és képmását – legalábbis az angol Court of Appeal döntésének [2016] EWCA Civ 100] előírása szerint így kellene lennie. Azonban a valóság az, hogy a bíróság hiába tiltotta meg az eset kapcsán a közszereplő pár média általi azonosíthatóságát Angliában és Wales-ben, egy híres amerikai blogger oldalán, majd később a National Enquirer amerikai bulvárlap címlapján is megjelent, hogy az eddig titokban tartott személyek Elton John és házastársa, David Furnish.

A botránysorozat kezdete 2016 januárjára tehető, amikor az angol Sun című lap arról írt, hogy egy ismert házaspár egyik tagja „édeshármasban” vett részt. A pár a hír hallatán, magánéletük védelme érdekében a bírósághoz fordult és ún. privacy injunction keretében azt kérelmezte, hogy a bíróság tiltsa el az angol lapokat személyük nyilvánosságra hozatalától. A bíróság ezt végzésében meg is tette, azonban úgy látszik feleslegesen: az említett amerikai fórumok és egy skót napilap is címlapon hozta le a sztorit, hiszen a bíróság végzése nem terjedhet ki a skót és az amerikai sajtóra, médiára. A Sun fellebbezett, a házaspárt képviselő jogi képviselő kérelmére a Google törölni kezdte a keresési eredményei közül a linkeket, amelyek azonosíthatóvá tennék az üggyel kapcsolatosan a pár valamely tagját.

A fellebbezés során a Supreme Court kimondta, hogy a hír elterjedtsége ellenére ragaszkodik a jogalkalmazás által kifejlesztett elvekhez és a Strasbourgi Bíróság joggyakorlatára is hivatkozva kimondta, hogy a szabad szólás nem jelentheti mások intimszférájának felfedéséhez való jogot, ez utóbbi nyilvánosságra hozatalához nem fűződik közérdek, és az érintett személy gyermekének érdekeit is szem előtt kell tartani.  A bíróság tehát fenntartja a Court of Appeal határozatát, amely újabb bizonyíték lehet arra, hogy a jogi előírások nem mindig képesek betölteni a technikai fejlődés által generált, jogilag is relevánsnak mondható réseket. A Daily Mail az angol jog hasztalan, „életszerűtlen” előírásaira figyelmeztet.

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink