Blogbejegyzés
Médiajog
2016. április 15. 13:03

Pert vesztettek Oliver Kahn gyermekei az EJEB előtt

Az egykori német válogatott labdarúgó-kapus gyermekei elvesztették a képeik jogosulatlan megjelentetése kapcsán indított pert az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) előtt. A Bíróság szerint a beperelt Burda Kiadó nem sértette meg magánszférájukat.

Oliver Kahn

Kép forrása

A gyermekek a kérdéses képeken, amelyeken apjukkal, illetve szüleikkel szerepeltek, nem felismerhetők, mondták ki a strassburgi bírák. Ezzel az EJEB héttagú kamarája alátámasztotta a szövetségi bíróság indoklását.

Az egykori labdarúgósztár gyermekei a Burda által kiadott Neue Woche és Viel Spaß című magazinokban megjelent képek kapcsán sérelmezték, hogy a kiadó megsértette a magánélethez való jogukat. A két magazin 2004 és 2009 között cikksorozatban számolt be Oli Kahn házasságának válságáról és válásáról. A cikkeket fotókkal illusztrálták, amelyeken a gyermekek is láthatók voltak. Engedély nélküli megjelentetés miatt akkor a Burdát a bíróság 55 ezer euró kártérítésre kötelezték.

A két gyermek, Katharina-Maria és David Kahn ezenfelül 40–40 ezer eurós kártérítést követeltek, és a személyhez fűződő joguk megsértése miatt indított perük egészen a német szövetségi bíróságig ment el, amely bírói fórum azonban a panaszt azzal az indoklással utasította el, hogy a képeken a gyermekek arcait felismerhetetlenné tette a kiadó, azonosításuk csak a szülőknek a képeken való jelenléte és a szöveg alapján volt lehetséges. Emiatt nem indokolt, hogy a pénzbüntetésen felül újabb kártérítést követeljenek. Hasonlóan ítélt most a strassburgi bíróság is.

A felperesek az ítélet ellen három hónapon belül az EJEB Nagykamarájánál nyújthatnak be fellebbezést.

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink