Blogbejegyzés
Média és Társadalom
2018. június 22. 12:33
Dr. Paál Vince

Ki nyeri a foci VB-t (a közösségi médiában)?

A Bernet Relation és a PR-Netzwerk ECCO tanulmányban vizsgálta az első forduló idején a VB 32 résztvevő csapata játékosainak közösségi média-csatornáit. Eszerint a portugál nemzeti tizenegy és az Instagram a nyerő.

foci_vb.jpg

Köszönhetően C. Ronaldonak a portugál csapat örvendhet a közösségi médiában a legtöbb követőnek. A 2018-as VB összes játékosa együttesen 2,5 milliárd követővel rendelkezik. Az aktuális Európa-bajnok portugál csapatnak a közösségi médiában 360 millió követője van a Facebookon, a Twitteren és az Instagramon. Nem meglepő, hogy az első helyen C. Ronaldo áll 320 millió rajongóval, illetve követővel.

Portugáliát Brazília és Spanyolország követi 350 és 333 millióval. Az utolsó helyen ebben a tekintetben egyelőre Izland áll, az izlandi játékosokat „csak” egymillió rajongó követi.

A labdabűvölők 89%-a aktív a közösségi hálózatokon és rendelkezik legalább egy fiókkal (account). Az Instagramon egyedül 1,1 milliárd ember követi a focistákat. Vagyis az Instagram adja a követők 43%-át, amivel a platformok között az első helyen áll. A VB-re nevezett 736 játékos 81%-a rendelkezik Instagram-fiókkal. Természetesen minden csapatnak megvan a maga közösségi média-sztárja. Az összes csapat első helyezettjének 1,2 milliárd követője van. Ezzel ez a 32 játékos rendelkezik az összes követő 47%-ával. A top-játékosok neve márkává vált és a digitális világ legfontosabb „influencer”-eivé („befolyásolóivá“) lettek. Világszerte jellemző, hogy a focisták használják a közösségi médiát, csak 10%-uk nem aktív hivatalosan ezen a téren. A svájci csapat legkövetettebb tagja Xherdan Shaqiri, 4 millió rajongóval, ez azonban csak 80-ad része C. C. követői számának.

Ahogy azonban a labda gömbölyű és a világbajnokság is még éppen csak elkezdődött, a csapatok eredményessége, no és a közösségi médiában elfoglalt helyük is napról napra változhat. Jó példa erre a Bundesliga 2-ben játszó izlandi Rúrik Gíslason esete, aki parádésan tudta növelni követői számát. Mint ismeretes, a Messi vezetésével felálló többszörös világbajnok Argentína ellen a szigetországiak meglepetést okozva, 1:1 arányú eldöntetlent értek el. A csereként beálló Gíslason, aki szőke haját jellegzetes copfban összekötve viseli, a mérkőzés előtt mindösszesen 40 ezres instagramos követővel dicsekedhetett. A történelmi döntetlen után azonban ez a szám hamarosan 514 ezerre növekedett. Az új fanok nagyrészt Dél-Amerikából verbuválódtak.

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink