Tanulmány
Médiajog

Az influenszerek gyermekeikkel történő reklámozásának jogi kérdései

Intézetünk az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Állam- és Jogtudományi Szekciójába nevezhető dolgozatok támogatására kétévente hirdet meg pályázatokat, amire médiajog és hírközlési jog témakörben várunk pályaműveket. 2022 évben kiírt pályázatunkra érkezett Losonczi Dóra Az influenszerek gyermekeikkel történő reklámozásának jogi kérdései című nyertes dolgozata.

„… az utóbbi évek során az egyszerű tartalomgyártásból kifejlődött egy teljesen újfajta reklámozási mód, az influenszerek tevékenysége. A mindennapi élethelyzeteket felhasználva termékhirdetéseket, ajánlásokat kezdtek elhelyezni a bejegyzéseikben, amely során gyakran bevonásra kerültek gyermekeik is.”

A szerző véleménye szerint „ez súlyos kockázatokhoz vezethet, amely felismerés még alig került felszínre napjainkban. Ugyanis a legtöbb tanulmány azzal foglalkozik, hogy a gyermekek internethasználata milyen káros hatásokat rejteget, és ezt hogyan kell megfelelően kezelniük a szülőknek. Azonban milyen szülői felelősségvállalás az, hogy fiatalon kiszolgáltatjuk gyermekünket az internetnek, majd később, amikor ő veszi használatba, megpróbáljuk megvédeni tőle, megtanítani számára, hogyan kezelje megfelelően?

Tekintve, hogy egy jelenleg még kiforrott szabályozással nem rendelkező területről van szó, dolgozatom célja annak vizsgálata, hogy az influenszer szülők gyerekeinek közösségi oldalakon történő reklámozásba bevonása milyen jogokat sért és erre hogyan kellene reagálnia a jogalkotónak?”

Losonczi Dóra

Losonczi Dóra: Az influenszerek gyermekeikkel történő reklámozásának jogi kérdései

letöltöm
Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink