Blogbejegyzés
Médiajog
2018. augusztus 10. 11:15

Az EU Bírósága az internetes fotók jogszerű felhasználásáról döntött

Ha az interneten egy fotó szabadon hozzáférhető, akkor sem lehet a fotósa engedélye nélkül egy másik weboldalon közzétenni – hozta meg döntését (C–161/17) az Európai Unió Bírósága (EuB). Vagyis ha valaki letölt az internetről egy képet és felrakja egy másikra, szerzői jogot sért, akkor is, ha megadja a kép forrását.

eubirosag.jpg

Kép forrása

Egy Észak-Rajna vesztfáliai iskola diákjai Spanyolországba utaztak. Az egyik diák beszámolót készített az útról, amelyet feltettek az iskola honlapjára. A beszámolóhoz a diák egy Cordóbáról készült képet is csatolt, amelyet az internetről töltött le a forrás megjelölésével.

Dirk Renckhoff fotós, a fotó készítője Észak-Rajna Vesztfália tartományt perbe fogta, a kép felhasználásának megtiltását kezdeményezte és négyszáz euró kártérítést követelt. Korábban a fotós egy utazási internetes portál üzemeltetőjének engedélyezte, hogy – nevének megnevezése nélkül – egyik képét a portálon nyilvánosságra hozza. A fotós véleménye szerint azonban ez az engedély az iskolára nem vonatkozik. Az megsértette szerzői jogát.

A német Szövetségi Legfelső Bíróság bizonytalan volt az eset megítélésében, ezért az EuB-hoz fordult, kikérve annak állásfoglalását, hogy ilyen esetben milyen szélesen kell értelmezni az Unió szerzői jogra vonatkozó irányelvét (2001/29/EG).

Az Európai Bíróság kimondta, hogy ebben az esetben ismételt közzétételről van szó, mert egy másik weboldalon a képhez „új” közönség férhet hozzá. Márpedig minden ismételt nyilvánosságra hozáshoz a szerző engedélye szükséges. Ebben a tekintetben az sem számít, hogy a szerzői jog birtokosa – mint ahogy ebben az esetben is – az internethasználók lehetőségeit a fotó felhasználása tekintetében előzetesen nem korlátozta.

A Bíróság egyértelművé tette, hogy különbség van a másolt fotó netre való felrakása és a szerzői jog alatt álló fotóhoz mutató hiperlink elhelyezése között. A linkekre, amik a különböző web-címeket összekötik, szükség van ugyanis ahhoz, hogy az internet „jól működjön”. Ez azonban nem vonatkozik az egyes tartalmak egyszerű átmásolására.

Az EuB ítélete azonban nem végrehajtandó, de a gyakorlatban annak figyelembe vételével döntenek a nemzeti bíróságok.

Az EuB javaslattevője előzetesen úgy érvelt, hogy a kép minden internethasználó számára szabadon és ingyen hozzáférhető, és nyereségszerzés szándéka nélkül a forrás megadásával tették fel az iskola honlapjára. Ez tehát nem minősül ismételt nyilvános közlésnek. A Bíróság azonban más álláspontra helyezkedett, és az iskolák esetében sem kívánt kivételt tenni.

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink