Blogbejegyzés
Médiajog
2013. március 11. 15:09

A vádlott joga a magánszféra védelméhez – újabb meghatározó eset az USA-ban

A kennebunki fitnesz stúdió zumba oktatója prostitúciós bűncselekmények elkövetésének gyanújába keveredett, majd ezt követően a rendőrség a kliensei nevét is nyilvánosságra hozta. Az oktatót és a férfit, aki a stúdió helyszínét a zumba tanár rendelkezésére bocsátotta, és aki az aktusok rögzített felvételeit többször vissza is nézte, a magánélet megsértésével is vádolták. A bíróság ez utóbbi vád tekintetben azonban a napokban felmentő ítéletet hirdetett.

A botrány tavaly októberben robbant ki, amikor a rendőrség Alexis Wright zumba oktató irodájában lefoglalt több órányi hang- és képanyagot, amely a bűncselekmény elkövetését bizonyítja. A rendőrség ezt követően több mint 150 ember nevét, címét, telefonszámát hozta nyilvánosságra. A közzétett nevek közül 21 embert vádolnak azzal, hogy magával a fitness oktatóval folytattak intim viszonyt. A vádlottak között van James Soule, dél-Portland egykori polgármestere és Don Hill hockey edző is, aki a botrány kirobbanása után azonnal távozott posztjáról. Soule és Hill is ártatlannak véli magát, és a felmentésüket kérik. Az ügy további vádlottja Mark Strong, aki a vád szerint rendelkezésre bocsátotta a helyszínt, az aktusokról rögzített felvételeket is ismerte, és látta. A felvételeket a népszerű Skype-on továbbította neki Wright kisasszony. Az ügy két főszereplőjét a perben a magánélet megsértésével vádolták a felvételen rögzített személyek. Állításuk szerint a zumba oktató és köztük volt intim kapcsolat, azonban ezért sosem fizetettek.

Az ügy a Maine-i Legfelső Bíróságig jutott. A bíróság kimondta, hogy akit egy bűncselekmény elkövetésével vádolnak, nem rendelkezhet ugyanolyan joggal a magánszférájának védelmére, mint az, aki jelen esetben csupán átöltözött az említett zumba stúdióban, azaz egy adott ügy vádlottja vagy a gyanúsítottja nem kérheti magánéletének olyan szintű védelmét, mint az, aki nem áll ilyen vádak alatt. Így a bíróság ejtette a magánszféra megsértése elleni 46 rendbeli vádat Wright és Strong ellen, és a felvételeken rögzített személyek magánéletét nem részesítette védelemben. Az ügyész szerint a magánélet sérelme az állami jog körébe tartozik és nem a bíróság, hanem az esküdtszék feladata dönteni annak sérelméről. A prostitúciós bűncselekmények elősegítésére vonatkozó vádak azonban továbbra is fennmaradtak.

Az Egyesült Államok ismeri a magánszféra általános védelmét, amelyet az „invasion of privacy” tortja lát el. A védelem alkotmányos, törvényi és common law alapokon valósul meg, és államonként eltérők lehetnek szabályai. A magánélethez való jog (a szólásszabadsággal ellentétben) nem alkotmányos alapjog az Egyesült Államokban, így a szólásszabadság státusza a magánszféra védelmével szemben is fennmarad. A szólásszabadság elsőbbségét, a nyilvánosság kiemelt figyelmét és a magánszféra védelmének csökkentett védelmét számtalan eset bizonyította már az Egyesült Államokban. Ez utóbbi ügyben is ennek lehetünk tanúi.

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink