Blogbejegyzés
2012. október 31. 10:01

Vége a BBC jó hírnevének?

A közszolgálati médiaszolgáltatás mintaintézményének műsorvezetője szexuális bűnöző volt, a titkot a csatorna máig őrizte. A BBC vezérigazgatója a parlament előtt, sértettek százai a rendőrségen – a csatornába vetett bizalom forog kockán.

A BBC valaha legnépszerűbb könnyűzenei műsorvezetője, a tavaly októberben 84 évesen elhunyt Sir Jimmy Savile évtizedeken keresztül súlyos szexuális bűncselekményeket követett el tizenéves kislányok sérelmére – hangzott el az első számú brit közszolgálati médiatársaság vezérigazgatójának parlamenti meghallgatásán. George Entwistle-t az elmúlt évtized legnagyobb etikai botrányának ügyében idézték be a londoni alsóház kulturális bizottsága elé.

Az egykori lemezlovas, aki az 1960-as évektől az 1980-as évek végéig vezette a televízió különböző könnyűzenei és gyermekműsorait, szexuális bűncselekmények sorozatát követte el negyven éven át, nagyon gyakran kiskorú, 12-13 éves lányok sérelmére. A jelenlegi brit büntetőjogi szabályok szerint ez a nemi erőszak minősített esetének minősül és életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntethető. Az ügyet súlyosbítja, hogy kiderült: a legnézettebb esti BBC-hírmagazin, a Newsnight már az év elején vizsgálatot indított és tényfeltáró riportot is készített Savile múltjáról, de a műsorszám nem kerülhetett adásba. A botrányt végül az egyik kereskedelmi televízió, az ITV robbantotta ki, majd a sajtótermékek és médiaszolgáltatók sorra szólaltatták meg a műsorvezető áldozatait. Rendőrségi források szerint a vizsgálat megindítása óta eddig háromszáz sértett jelentkezett, a nyomozás jelenleg is folyik.

Az ügyben megszólalt David Cameron brit miniszterelnök is, kijelentve, hogy a BBC-nek „súlyos kérdésekre kell válaszolnia”. George Entwistle – aki csak augusztus óta tölti be jelenlegi posztját – kétórás, időnként igen kemény szóbeli összecsapásokkal tarkított keddi parlamenti meghallgatásán maga is „igen súlyosnak” nevezte az ügyet, olyannak, amelyre véleménye szerint „csak elborzadva lehet visszatekinteni” – áll az MTI közleményében. Entwistle kijelentette, hogy a Newsnight által végzett vizsgálatot nem lett volna szabad leállítani, és a magazinműsor szerkesztősége által a Savile-ügyről készített riportnak adásba kellett volna kerülnie.

A csatorna neve kilencven éves fennállása alatt egybeforrt a közszolgálatiság fogalmával, az általa megalkotott etikai irányelvek példaértékűek az egész világon. Gyermekvédelmi Etikai Kódexében (Child Protection Policy) a következő áll: „A BBC dolgozóira a gyerekek úgy tekintenek mint a tévécsatorna megbízható képviselőire. Az alkalmazottaknak felelősségteljesen kell viselkedniük a kiskorúakkal történő fizikai érintkezés során. (…) A BBC elkötelezett a gyermekek jólétének megőrzése mellett. Tisztelettel és méltósággal bánik a kiskorúakkal és a fiatalkorúakkal,” de idézhetnénk a visszaélésekre, félelemkeltésre és zaklatásra vonatkozó magatartási szabályokat is az emblematikus tévécsatorna irányelveiből. A műsorvezető egyik előírásnak sem tett eleget. A botrány alapjaiban kérdőjelezheti meg a közszolgálati médiaszolgáltatóba, az etikai kódexekbe és az önszabályozásba vetett bizalmat. A BBC-n belül indítandó második igazgatósági vizsgálat a Savile idejében és azt követően érvényben lévő etikai és gyakorlati iránymutatásokat fogja górcső alá venni.

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink