Blogbejegyzés
Médiajog
2016. február 24. 11:44

Új kormányzási formát a BBC-nek

Az Egyesült Királyság Parlamentjének Kultúra, Média és Sport Bizottsága BBC-ről készített jelentésében radikális változást szeretne látni a BBC kormányzásában.

BBC

Kép forrása: Independent

A bizottsági jelentés a BBC Chartájának felülvizsgálatához kapcsolódik, mely egy 10 évente ismétlődő folyamat, és amelynek végén meghatározásra kerül a következő periódusra a BBC finanszírozásának formája, szervezete és tartalomszolgáltatásának főbb irányvonalai. A jelenlegi Charta elfogadása 2006-ban zárult le.

A 2016. február 11-én napvilágot látott parlamenti jelentés megállapította, hogy bár a BBC egy kivételes nemzeti és nemzetközi intézmény, amely hatalmas mértékben járul hozzá ahhoz, hogy kiválóságával a közszolgálati médiaszolgáltatás nemzetközi mércéje legyen, ugyanakkor egy gyorsan változó világban radikális változásokat szükséges eszközölni a cég irányításában.

A parlamenti jelentés igen kritikusan viszonyul a BBC szervezeti irányítási rendszeréhez, kormányzásához. Kétség kívül a jelentés legsarkosabb megállapítása az, hogy a BBC Trust elvesztette a bizalmat és a hitelességét, ezért meg kell szüntetni a jövőre nézve.

A jelentés nem másról beszél, mint arról a szervezeti egységről, melyet pontosan azért hoztak létre 10 évvel ezelőtt, mert az akkori felülvizsgálatban elégedetlenek voltak az ún. kormányzótanáccsal (Board of Governors), amely a BBC alapításától kezdve, azaz 80 éven keresztül volt a közszolgálati médiaszolgáltató legfőbb irányító szerve.

A közel egy évszázados intézmény megszüntetését 2006-ban azzal indokolták, hogy nem tartható fenn az az állapot, amelyben egy szervben, a kormányzótanácsban összpontosul mind a BBC kötelezettségeinek teljesítéséért, mind pedig annak ellenőrzéséért felelős személye. A hatásköröket akkor úgy osztották szét, hogy az új szerv, a Trust (kuratórium) kapta a BBC stratégia megalkotásának jogát, valamint a menedzsment (Executive Board) feletti ellenőrző szerepet. Ezek tulajdonképpen a BBC-t finanszírozó adófizető (előfizetési díjfizető) állampolgárok érdekeinek képviseletét is jelentik egyben, a menedzsment ezzel együtt pedig csak a BBC szolgáltatásainak nyújtásáért lett felelős.

A parlamenti bizottság úgy gondolja, hogy a Trust felszámolása nem jelenti az általa rosszul vitt feladatok megszűnését, azok jövőbeni kezelését tehát meg kell oldani. Javaslata szerint a Trust feladatait az Ofcomnak kellene átvennie.

A jelentés a menedzsment munkájával is elégedetlen, ezért azt is megreformálná és megerősítené. A menedzsment átalakításának azt kellene szolgálni, hogy hatékonyságában és a közszolgálati feladatok ellátásában fejlődőképes legyen a testület. A megreformált menedzsmenttől azt várják, hogy teljesítse a BBC közszolgálati kötelezettségeit megtartva az ehhez kapcsolódó fő jellegzetességeit és szerepét a médiapiacon, valamint hogy támogassa a vezérigazgatót a szervezet karcsúsításában és a költségek csökkentésében, jól körülhatárolt felelősségi körök létrehozása mellett.

Az átalakításokra tett javaslatok mögött a BBC elszámoltathatósága és a függetlensége közötti konfliktus áll fenn. A közpénzekből finanszírozott közszolgálati médiumnak el kell tudnia számolnia a rá fordított pénzzel az adófizetők felé, azaz igazolnia kell, hogy megfelelő (köz)értéket hoztak létre. A közfinanszírozás nem jelentheti ugyanakkor azt, hogy a BBC ki van téve bármely politikai vagy egyéb nyilvános nyomásgyakorlásnak, melyek a szakmai munka rovására mennének. Az utóbbiba, azaz a BBC függetlenségébe vetett hit rendült meg, amikor a BBC finanszírozásával kapcsolatos tárgyalások és a kormányzattal kötött megállapodás zárt ajtók mögött és meglehetősen gyorsan zajlott le 2015 júliusában. A BBC jelentős kompromisszumokra kényszerült. Rona Fairhead, a Trust elnöke akkor jelezte, hogy a megegyezési folyamattal, amely kizárt mindennemű nyilvánosságot, nem ért egyet. Ennek megfelelően a Trust a BBC Chartájának felülvizsgálatával kapcsolatban 2016 januárjában jelezte: a BBC függetlenségének megőrzése érdekében egy sokkal tisztességesebb, átláthatóbb és számon kérhetőbb eljárásra van szükség, melyben a közönség is formális keretek között hangot tud adni a BBC finanszírozásának jövőjével kapcsolatos véleményének.

Ennek lehetnek visszhangjai a bizottsági jelentésben azok a javaslatok, melyek más testületekhez további ellenőrzési jogosítványokat telepítenének. Egyrészt bevonnák a Nemzeti Számvevőszéket, (National Audit Office) akinek a feladata a nyilvános elszámoltathatóság és a függetlenség közötti megfelelő egyensúly megtalálása lenne. Másrészt felállítanának egy új elszámoltathatósági testületet (accountability body), mely a közérdeket védené oly módon, hogy – tulajdonképpen a Trusttól átvéve bizonyos feladatokat – lefolytatná a közérdek tesztet, nyilvánosan vizsgálná a BBC stratégiai tervét valamint nyomozhatna a BBC olyan tevékenységeivel kapcsolatban, amelyek a közérdek szempontjából aggodalomra adhatnak okot.

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink