Blogbejegyzés
Média és Társadalom
2018. április 3. 15:14

A BBC Szerbiában

Az idén visszatér Szerbiába a BBC. A világszerte elérhető médiacég 2011-ben hagyta el az országot, főként anyagi okokra hivatkozva. Ma, lényegesen korszerűbb eszközökkel, digitális szolgáltatás elindítását tervezik, a korábbival azonos szerkesztési és értékelvek alapján. A fő hangsúly a függetlenségen van, mert a cég értékelése szerint ebben szenved leginkább hiányt a célközönség.

BBC

Tarik Kafala, a BBC brit médiaház különböző nyelvi kiadásaiért felelős vezetője egy helyi hírügynökségnek adott interjúban bejelentette, azért döntöttek így, mert egyértelmű, hogy a szerb médiatérben hiány mutatkozik a független információnyújtás terén. Vannak ugyan jó és dinamikus médiumok az országban, de az általános politikai és gazdasági helyzet miatt szinte valamennyi bizonyos befolyásolás alatt áll. A BBC elsősorban a független hírszolgáltatásra és hírkommentárra kívánja alapozni a tartós stratégiáját.  A fogyasztói igények feltérképezésére saját becsléseket végeznek, s ha egy adott területen lehetőséget látnak, s a pénz is rendelkezésre áll a munka elindítására, akkor belevágnak a megvalósításba. Kiegyensúlyozott, minden területet felölelő híranyaggal dolgoznak majd, tudósítókkal a világ minden részéből, s nincs meghatározott, külön célcsoportjuk, a tartalmak egyformán fontosak lesznek minden korosztály számára.

A szakember további terjeszkedést is elképzelhetőnek tart, bár jelezte, a cégnek nem célja hogy a régió egészét lefedje, nem kerülnek fókuszba például a montenegrói, horvátországi vagy bosznia-hercegovinai történések, egyelőre csak a szerbiai megjelenésre korlátozódik a döntés.

Külön érdekesség, hogy az interjúban többször is szóba került az orosz befolyás, ami a média terén (is) meglehetően erős Szerbiában. A szakember fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy a BBC ”nem amiatt döntött a Szerbiába való visszatérés mellett, mert az orosz befolyást szeretné csökkenteni a médiapiacon”, „bár igaz, hogy itt már jelen van a Sputnik és a Russia Today, aminek megvannak a széles körű kulturális és politikai okai.” A lehetséges következtetéseket egy ilyenfajta szabadkozás hallatán, persze mindenki a jól beidegződött olvasói reflexek szerint vonja le …

Apró István

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink