Blogbejegyzés
Kárpát-medencei médiakutatás
2018. március 6. 14:09

Jeles évfordulók

Az elmúlt év vége és az idei esztendő eleje a jeles évfordulók jegyében telt a vajdasági magyar médiában. Ünnepelt a Magyar Szó napilap, a Jó Pajtás gyermeklap, a Vajdasági Televízió, és a Forum nyomda. Az ünnepélyes szavak mögül, minden megemlékező rendezvényen kiviláglott a közös, végső soron a leginkább ünnepelhető elem: a puszta fennmaradás örömteli ténye.

Vajdasági Rádió és Televízió magyar szerkesztősége

A Vajdasági Rádió és Televízió magyar szerkesztőségének munkatársai előadják az ez alkalomból készült Arany az 50 című dalukat (Fotó: Ótos András)

Két jubileum és egy fontos születésnap adott alkalmat arra, hogy a Magyar Szó a múlt év végén saját újságírását és annak történetét ünnepelje meg . A megemlékezésnek a 70 éves Jó Pajtás, gyermeklap, a 60 éves Forum Nyomda és a 73. születésnapjához érkezett Magyar Szó napilap volt a főszereplője. Valamennyi ünnepeltre jellemző, hogy egykor jóval fényesebb napokat is megéltek, de kétségkívül jelentős fegyvertény, hogy egyáltalán fennmaradtak és valamilyen formában ma is szolgálhatják a vajdasági magyar médiafogyasztókat. A Magyar Szó egyenesen kivételes státust tudott kivívni az elmúlt, megpróbáltatásokkal terhelt 7 évtizedben, hiszen a napilapok közül egyedüliként maradt talpon ilyen sokáig a Vajdaságban.

Elmondhatjuk, sikeresen megőriztük, amit elődeink ránk bíztak, s köszönettel tartozunk ma mindenkinek, aki részt vállalt az évtizedes építkezésben. A feladat közös, a nyomtatott szónak el kell jutnia a legfiatalabbtól a legidősebb olvasóig egyaránt. A Magyar Szó szerencsére a médiafogyasztási szokások változásával, az elektronikus média térhódításával is meg tudta őrizni meghatározó szerepét – mondta köszöntőjében Ökrész Rozália, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatója visszatekintve az elmúlt bő hét évtizedes múltra.

A Jó Pajtás, amin a vajdasági gyerekek nemzedékei nőttek fel, immár 70 éves. Igaz, jó tíz éve már csak a Magyar Szó védőszárnyai alatt tudja átvészelni a kritikus viszonyokat, de létezik és töretlenül ellátja feladatát.

A Magyar Szót és a vajdasági magyar (és nem magyar) könyveket kiadó Forum nyomda is immár hat évtizede szolgálja az olvasókat. Története során egyszer szó szerint is megsemmisült (2001-ben leégett), de a közösség újra felépítette. Így azután a nyomda is a leghosszabb ideig fennmaradó intézmény lett a maga nemében, a Vajdaságban.

Az idén jelentős jubileumhoz érkezett a vajdasági magyar televíziózás is. A Vajdasági Televízió magyar szerkesztősége 50 éve áll a nézők szolgálatában. Igaz ugyan, hogy a rendszerváltás előtt és az analóg televíziózás idején két részre oszlott a médiafogyasztók tábora: az északi területeken, ahol még fogható volt a Magyar Televízió adása, szinte kizárólag ez dominált, a délebbi vidékeken és a szórványban azonban az Újvidéki Televízió magyar adása pótolhatatlan és egyedüli forrása volt az anyanyelvű tájékozódásnak. A jubileumot a televízió tematikus kiállítással, az intézmény történetét bemutató kiadványokkal és az év folyamán többször is jelentkező ünnepi műsorokkal igyekszik emlékezetessé tenni.

 

Apró István

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink