Blogbejegyzés
Média és Társadalom
2016. augusztus 31. 15:38

Felfegyverzett kacsa

Az elmúlt hetekben jókora port vert fel a Sky News, neves brit tévécsatorna riportja állítólagos román fegyvercsempészekről, akiket azóta a rendőrség őrizetbe is vett. A jelek szerint a riportot megrendezték, az anyagot előre megírt forgatókönyv szerint vették fel, a román hatóságok azonban nem egyszerű Kacsaként tekintenek az ügyre: vasszigorral csapnak le az elérhető közreműködőkre.

román fegyvercsempészAz állítólagos fegyverkereskedők. Fotó: Sky News

Akik pedig elérhetőek: az a három marosvásárhelyi magyar férfi, akik meglehetősen hitelesen eljátszották a mindenre kész román fegyvercsempészeket, saját, engedéllyel tartott vadászfegyvereiket és terepjárójukat használva filmes kellékként. A rendőrség a terepjárót, a kitakart rendszám ellenére gyorsan azonosította, a maszkos szereplőket szintén.

A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) főügyésze szerint előre megírt forgatókönyv alapján készítették a brit Sky News tévécsatorna munkatársai azt a tényfeltáróként bemutatott filmet, amely a romániai fegyverkereskedelemről szólt. Daniel Hodorniceanu, a DIICOT főügyésze közölte: házkutatásokat tartottak Maros és Beszterce megyében, azonosították a filmben szereplő gépkocsit és személyeket, és lefoglalták a bemutatott fegyvereket. „Igazolódni látszik a gyanú, hogy egy forgatókönyv szerint készült a film, amelyet úgy tűnik, hogy a brit újságírók írtak.”

Közben a főügyészség szervezett bűnözés és terrorizmus elleni főosztálya  bejelentette, kihallgatásra beidézi az érintett szigetországi tévécsatorna forgatócsoportját is. A letartóztatott személyek ellen az lehet a vád, hogy bűnszervezetet hoztak létre, megszegték a fegyvertartásra vonatkozó szabályokat, és valótlanságokat állítottak. Tehát egyrészt egyértelműen kiderült, hogy a közreműködő „színészek” forgatókönyv alapján adták elő a történetet, alakításukért pénzt kaptak, másrészt  maguk a nyomozók is megállapították, hogy a szereplők maguk úgy tudták, az általuk eljátszott jelenetet majdan egy dokumentumfilmben fogják felhasználni és egyértelműen jelzik majd, hogy az csupán illusztráció. Az eddigi vizsgálatok megállapították, hogy a brit tévések által tolmácsként foglalkoztatott radnóti származású, magát szabadúszó újságírónak mondó Aurelian Szanto, vadász barátait szervezte be a fegyverkereskedő szerep eljátszására a stáb által elkészített forgatókönyv alapján. A DIICOT szerint a fegyverkereskedő szerepét eljátszó férfiak rendezői utasításra beszéltek románul, noha magyar anyanyelvűek. Minden jel szerint a román hatóságok vasszigorral fognak lesújtani az „újabb magyar terroristákra”, ahogyan tették azt a korábban elhíresült petárdás „robbantók” ügyében. A bűnszervezet létrehozása, mint vádpont mindenesetre arra utal, hogy valós dimenzióit messze meghaladó ügyet fognak kreálni a dologból. Ilyen szempontból lényegében mindegy, hogy a szereplők jóhiszeműen, megtévesztés áldozataiként vettek –e részt a kérdéses cselekményekben, színészi teljesítményüket nem Oscar szobrocskával fogják jutalmazni. A román állambiztonsági szervekkel nem lehet viccelődni, kacsa vagy veréb, egyre megy – ágyúval veszik tűz alá.

Mindeközben a Sky News tévécsatorna továbbra is kiáll a vélelmezett romániai fegyverkereskedelemről szóló film készítője mellett, Stuart Ramsay újságíró pedig állítja: senkit sem fizettek le, a fegyverek és a történet pedig egyaránt valósak. Utóbb Stuart egy nyilatkozatában utalt is a színészi teljesítményre és a híres hollywoodi szobrocskára: „Ha valóban becsaptak minket, akkor Oscar-díjat érdemelnek az alakításukért”. Márpedig ő igazán tudja, hiszen a hírcsatorna veterán haditudósítójaként számos véres konfliktust megjárt már a világban, ha valaki, akkor ő igazán meg tudja különböztetni a megrendezett balhét a valóságostól. Hacsak nem ő maga rendezte meg, ugyebár…

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink