Blogbejegyzés
Kárpát-medencei médiakutatás
2019. február 8. 11:16

Elnémított vitapartner

A napokban született meg a romániai Audiovizuális Tanács határozata, amelyben elmarasztalták a RealaitateaTV televíziós csatornát, amiért annak egyik vitaműsorában sértegették a magyar közösséget és bár meghívták, nem adtak szót az RMDSZ képviselőjének. A Tanács a televízióra tízezer lej bírságot szabott ki, ugyanakkor a műsorvezetőt is elmarasztalta.

Denise_Rifai_.jpg

Denise Rifai / Fotó: adevarul.ro

Még december-én, a gyulafehérvári nyilatkozat kapcsán rendezték a RealaitateaTV Talk News vitaműsorát, amire meghívták Tánczos Barna szenátort, az RMDSZ képviselőjét is. Tánczos Barnát annak apropóján hívták be a december 4-i műsorba, hogy a Szövetség aznap iktatta az 1918-as gyulafehérvári ígéretek kisebbségekre vonatkozó részének törvényerőre emelését célzó kezdeményezését a parlamentben. Miközben Denise Rifai műsorvezető és a vita többi résztvevője többször is megvető kijelentésekkel illette a magyar közösség törekvéseit, a magyar képviselőnek nem adták meg a válaszadás lehetőségét. Az a furcsa helyzet állt tehát elő, hogy miközben maga a vita éppen az RMDSZ kezdeményezésének apropóján került megrendezésre, a leginkább érintett fél nem kapott lehetőséget az őt ért támadások lereagálására.  

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat hivatalos panaszt tett az ügyben a román médiafelügyeleti hatóságnál, az Audiovizuális Tanácsnál (CNA). A jogvédelmi szolgálat panaszában leszögezte, hogy az RMDSZ-t képviselő szenátornak bár lehetőséget biztosítottak arra, hogy részt vegyen a televíziós vitán, többször nem adtak szót, illetve a műsor szerkesztői az erdélyi magyarokra és jogos követeléseikre nézve is sértő kijelentéseknek adtak teret. Az Audiovizuális Tanács helytállónak ítélte a panaszban foglaltakat és a televíziós csatornát tízezer lej bírság megfizetésére kötelezte. Elmarasztalta műsorvezető viselkedését is, megállapítva, hogy Denise Rifai súlyosan átlépte a törvény által rögzített etikai és szakmai kereteket.

Az RMDSZ közleményben reagált a határozatra, amelyben Tánczos Barna leszögezi:  „Örvendek, hogy van egy hatékony jogvédő szolgálatunk, amely figyelemmel követi az ehhez hasonló eseteket, és azonnal fellép, ha az erdélyi magyar kisebbséget ért diszkriminációt észlel. Nem elfogadható, hogy egy vitaműsorban szóhoz sem juthatunk, ha a magyar közösség jogos elvárásait akarjuk ismertetni. Remélem, hogy nemcsak a megbüntetett, hanem minden műsorvezető tanul az esetből, és a jövőben betartja a törvényeket és a szabad sajtó írott és íratlan etikai szabályait”.

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink