Tanulmány
Médiajog
2017. május 2. 10:51

Az online-térben terjedő deviancia, a cybercrime az információtechnológia tükrében

Intézetünk az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Állam- és Jogtudományi Szekciójába nevezhető dolgozatok támogatására kétévente hirdet meg pályázatokat, amire médiajog és hírközlési jog témakörben várunk pályaműveket. A nyertes pályaműveket közzétesszük. 2016 évben kiírt pályázatunkra érkezett Szabó Aliz Az online-térben terjedő deviancia, a cybercrime az információtechnológia tükrében című dolgozata.

A gyors technikai fejlődés, az informatika kiteljesedése és a hálózatok elterjedése következtében a számítástechnika árnyoldalának tartott számítógépes bűnözés mára világméretűvé nőtte ki magát. A modern technika vívmányainak használatával számos bűncselekmény informatikai úton is megvalósíthatóvá vált. Napjainkban bárki játszik
könnyedséggel lehet elkövető és áldozat egyszerre, akár legjobb tudomása nélkül is, ezért elengedhetetlen a megfelelő védelmi stratégia felállítása. Ennek megalapozásához viszont először magát a jelenséget kell körbejárnunk, annak fényében, hogy a védekezés mind emberileg, mind szakmailag nemzeti és nemzetközi együttműködést kíván. A számítógépes bűnözés történeti fejlődésének prezentálása után, a Cybercrime- egyezmény szemléltetésével és újragondolásával a kibertámadások elleni szervezettebb prevenció szükségességére világítok rá. A cybercrime-szabályozás lehetséges irányvonalainak bemutatására törekszik a szerző kiberbiztonsági stratégiák és az uniós jogforrások részletezésével, ennek okán kutatómunkája során mind a hatályos Büntető Törvénykönyv rendelkezéseire, mind a cybercrime-ot specifikusan szabályozó jogszabályokra nagy hangsúlyt fektet.

A tanulmány arra szeretne rámutatni, hogy milyen pozitív eredményekkel járhat, ha e két szélsőséges szemlélet egyes elemeit összefésüljük. A számítógépes bűnözési formák ismertetésekor az azok elleni védekezési formákat is részletezem annak érdekében, hogy életszerű segítséget nyújtsak egy lehetséges deviáns magatartás leküzdésében mind a felnőtt korosztály, mind a fiatalkorúak számára. Kiemelten vizsgálja az adathalászatot, melyre egy új szabályozási koncepciót is felépítek. A 2018-tól hatályba lépő uniós adatvédelmi szabályozást, a GDPR -t is elemzi, majd reflektál a rendeletre. A dolgozatban végül a deviáns cselekmények hétköznapi értelmezésének elősegítésére a szerző áttekinti Cameron S. D. Brown információs biztonsági  szakértő 2015-ben befejezett, Investigating and Prosecuting Cyber Crime: Forensic Dependencies and Barriers to Justice címmel megjelent tanulmányát, nem csupán annak kiemelkedő aktualitása miatt, hanem mert a szerző szerint kifejezetten új, laikusok számára is jól érthető oldaláról vizsgálja ezt az egészen mai, rendkívül aktuális és kardinális problémát.

Szabó Aliz

Az online-térben terjedő deviancia, a cybercrime az információtechnológia tükrében

letöltöm
Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink