Blogbejegyzés
Médiajog
2012. november 12. 10:58

A Microsoftot milliárdos büntetés fenyegeti Brüsszelből

Három éve az Európai Unió arra kötelezte a szoftver-óriást, hogy a Windows ajánlja fel a böngészők közötti választás lehetőségét, és ne automatikusan csak az Explorert tartalmazza. A Microsoft akkor ezt – ha későn is – megtette. Aztán a program frissítése után a választást lehetővé tevő ablak újra eltűnt.

A Microsoft (MS) az EU nyomására a böngésző-választó ablakot integrálta a Windowsba: a felhasználók azon keresztül könnyedén kiválaszthatták kedvenc böngészőjüket. Miután azonban kiderült, hogy a MS másfél évig elmulasztotta, hogy a Windows 7-et ellássa a megfelelő ablakkal, az EU versenyfelügyelői újra nagy összegű büntetést helyeztek kilátásba. Brüsszel írásban is közölte a panaszait a céggel, ezzel új szakaszba lépett a júliusban megindított eljárás. Az amerikai vállalaton a sor, hogy állást foglaljon a kifogásokkal kapcsolatban. Ha nem sikerül azokat megcáfolnia, akkor a Bizottság akár az éves forgalom 10%-áig terjedő pénzbírságot is kiszabhat. Az elmúlt üzleti évre vonatkozóan az MS közel 74 milliárd dolláros forgalmat adott meg.

A mulasztást az MS az eljárás megindulásakor elismerte, és megígérte a hiányosság megszüntetését. Az ígéret azonban már nyilván kevés, hiszen a Microsoft a bolondját járatta az EU-val, tekintettel arra, hogy a cégóriás 2009 óta köteles a Windows szoftver-csomagot a megfelelő böngésző-választó ablakkal ellátni. Az EU célja az, hogy a Microsoft ne használhassa fel piaci hegemóniáját annak érdekében, hogy az Internet Explorert megóvja a konkurenciától.

2010 márciusa óta az EU-ban minden Windowst használó új eszközön megnyílott egy ablak, amelyben a Mozilla Firefox, a Google Chrome, az Apple Safari, az Opera és hét kevéssé ismert internetes navigátor ikonja jelent meg és vált letölthetővé. Most már automatikusan nem az Internet Explorer került installálásra. Ennek meglett az eredménye: az Explorer piaci részesedése csökkent, egyes böngészőké pedig akár meg is duplázódott.

2011. februártól aztán megváltozott a helyzet, a Microsoft ekkor adta ki a Service Pack 1-et a Windows 7-hez, és valamilyen „technikai hiba” miatt az már nem tartalmazta a kérdéses ablakot. Mindez mintegy 28 millió számítógépet érintett. A Microsoft a munkatársainak egyik csapatát jelölte meg felelősként, amely állítólag „átaludt” egy szükséges update-et. Az EU eredetileg 2014-ig írta elő a böngésző-választás lehetőségének biztosítását. A Microsoft kártérítés gyanánt 15 hónappal tovább fenntartaná ezt a kötelezettséget.

Az EU több mint egy évtizede küzd a Microsoft piaci hatalmával való visszaélés ellen. Az amerikai vállalat az EU versenyjogi felügyeletének legjelentősebb ellenfele, amely számos alkalommal próbálta meg kijátszani a szabályokat. Eddig is többször nagy összegű büntetést szabtak ki rá. Úgy látszik, ezek mégsem voltak eléggé elrettentőek. A Bizottság tekintélye is múlik azon, hogy a csalást megfelelő bírsággal szankcionálja, és ne fordulhasson elő az, mint legutóbb, hogy a 900 millió dolláros büntetést az Európai Bíróság 40 millióra csökkentette.

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink