Blogbejegyzés
Médiajog
2013. január 10. 13:55

A kiskorú gyászát tartsák tiszteletben

Egy évvel az árvíz pusztítása után 50 ezer eurós bírsággal sújtotta az olasz médiahatóság a RAI közszolgálati csatornát, mert az árvízről szóló tudósítás során egy 16 éves fiú édesanyja elvesztésének történetét túl részletesen mutatta be. Az olasz Fogyasztóvédelmi Tanács (Consiglio Nazionale degli Utenti) szerint nem a bírság mértékének, hanem kiszabásának van rendkívül nagy jelentősége.

Az AGCOM nagy várakozást követően végül bírsággal sújtotta a közszolgálati csatornát. A hatóság indoklása szerint a RAI megsértette a Kiskorúak Védelméről szóló Kódex (Codice di Autoregolamentazione Tv e Minori) rendelkezéseit.

Luca Borgomeo, a Fogyasztóvédelmi Tanács elnöke az említett eset kapcsán úgy nyilatkozott, hogy a kiszabott bírság mértéke túl szerény, azonban jelentősége annál nagyobb, mert arra hívja fel a közszolgálati csatornát, hogy a szakma által megkívánt elvek betartásán túl nagyobb felelősséget vállaljon műsorainak bemutatása során. Az elnök szerint a törvény által előírt kötelezettségek teljesítése minden médium kötelessége. A közszolgálati csatorna elsődleges feladata a hiteles tájékoztatás és az információnyújtás a közönség számára. Borgomeo elismerte, hogy „egy fecske nem csinál nyarat”, azonban azt is hangsúlyozta, hogy e döntéssel a hatóság hatalmas lépést tett a kiskorúak védelme és a nézők hiteles tájékozódáshoz való jogainak tényleges elismertetése, valamint az emberi méltóság védelmezése területén is. A csatorna munkatársa, Marcello Massi azonnal elismerte, hogy a műsor szerkesztői hibát követtek el, és elnézést kért mindazoktól, akikből a bemutatott képsorok felháborodást váltottak ki. Az ügy kapcsán a BBC elnöke, Chris Patten nem habozott megjegyezni, hogy az olasz közszolgálati média az európai közszolgálati médiumok közül talán az egyik legfelelőtlenebb közszolgálati médiacsatorna.

Az olasz médiahatóság több eszközzel is védelmet nyújt a kiskorúaknak, és ahogyan azt a Médiatörvény is kifejezi, a hatóság egyik alapvető feladatának tartja e kör védelmét. A védelem alapvető forrása az említett Kiskorúak Védelméről szóló Kódex. A Kódexben foglalt rendelkezések megsértése esetén az olasz médiahatóság szankcióval sújthatja a felelős médiaszolgáltatót, de bizonyos esetekben a Kódex által életre hívott Bizottság (Comitato di applicazione del Codice) is felléphet. Az olasz médiahatóság a kiskorúak védelme érdekében már számos határozatot hozott. Ezek közül kiemelendő a 165/06/CSP számú határozat, amelyben a hatóság felhívta a médiaszolgáltatókat, hogy a kiskorúak harmonikus testi, lelki és erkölcsi fejlődése érdekében kerüljék a kiskorúak érzékenységét sértő tartalmak bemutatását. Az említett esetben a kiskorú gyászának részletes körüljárását a hatóság a kiskorúak érzékenységét sértő tartalomnak minősítette, és a kiszabott bírságon túl egyben felhívta a RAI csatornáját a későbbi jogsértés elkerülésére.

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink