Blogbejegyzés
Médiajog
2014. január 29. 10:31

A Google Németországban sem terjesztheti tovább az illegálisan készített képeket

A Hamburgi Tartományi Bíróság Max Mosley-nak, a Forma 1-t irányító Nemzetközi Automobilszövetség egykori elnökének adott igazat. Mosley azért perelte be az internetes óriást, mert a róla illegálisan készített fotók a Google-keresőjén keresztül hozzáférhetők voltak. A bíróság szerint a képek nyilvánosságra hozása súlyosan sérti a felperes intimszféráját. A Google fellebbez.

Az inkriminált képek egy szexpartin titokban készültek Mosley-ról, aki elismerte, hogy szexuális szolgáltatásért 2500 fontot fizetett öt prostituáltnak. Az ítélet szerint a Google-nak gondoskodnia kell arról, hogy a jövőben a keresője a google.de oldalon ne jelenítse meg a szóban forgó képeket. Amennyiben a Google nem tesz eleget a döntésnek, akkor 250 ezer eurós büntetés fenyegeti. Az ítélet arról nem rendelkezik, technikailag hogy kell ezt a Google-nak biztosítania.

Amint arról korábban hírt adtunk, Mosley Franciaországban is pert nyert a Google-lal szemben. A francia bíróság egy szűrő alkalmazását írta elő a piacvezető kereső számára. A november eleji franciaországi ítéletről a Google szóvivője úgy nyilatkozott, az mindenkit elbizonytalanít, aki kiáll az internetes véleményszabadságért.

A német ítélet azért különös, mert a képek az ítélet szerint semmilyen formában nem tehetők közzé, a fotók terjesztését tiltotta meg a bíróság, nem úgy, mint hasonló esetekben, amikor általában bizonyos kontextusra vagy linkre korlátozódott a tiltás.

A Google véleménye szerint az ítélet, akkor is, ha egyetlen személy és speciális tartalomra vonatkozik, aggasztó jelzés. Ez ugyanis ahhoz vezethet, hogy az internetszolgáltatóknak az általuk közvetített tartalmakat a legapróbb részletekig szűrni lesznek kénytelenek. Ez pedig – a Google szerint – ellentmond az európai jogalkotásnak.

A jelenlegi gyakorlat szerint a Google törli azokat a fotókat, amelyekkel kapcsolatban valamilyen jogi probléma merül fel, és arra felhívják a figyelmét (notice and take down). Mosley szerint ez a megoldás nem kielégítő, szerinte a Google-nak automatizálni kellene a törlés folyamatát. Jelenleg ugyanis az gond, hogy a letörölt képeket, amelyeket esetleg mások máshova újra feltesznek a netre, a Google keresője ismét listázza a találatok között.

Mosley nem érzi azonban úgy, hogy teljes elégtételt szolgáltatott számára az igazságszolgáltatás, a továbbiakban a Google szókiegészítő szolgáltatása miatt kíván pert indítani. A Google ugyanis a felhasználóknak az említett szolgáltatás révén a Max Mosley névnek a keresőbe való beírásakor felajánl olyan kifejezéseket mint pl. „intim parti”. Ez lesz a következő lépés Nagy-Britanniában és Németországban – mondta Mosley, utalva az újabb általa indítandó perekre.

Az eset vagy esetek felveti/k annak problémáját, ki felelős az internetes tartalmakért: a tartalom előállítója vagy a tartalomszolgáltató, avagy mindkettő. Nehezen elképzelhető egy olyan „szuper szűrő” alkalmazása, amilyet Mosley követel. Hiszen ha az internetes keresők arra lennének kötelezve, hogy bizonyos tartalmakat újra és újra pásztázzanak és azok megjelenését a keresőtalálatok között az idők végeztéig meggátolják, akkor, mivel nyilvánvalóan az ilyen tartalmak száma egyre szaporodna, a keresők kapacitásuk jelentős részét erre a „cenzúrára” lennének kénytelenek fordítani. Másrészt az egyszer már a bíróság által letiltott tartalmak neten való megtalálásának elősegítése a Google keresőszó-kiegészítő szolgáltatásával kétségtelenül ugyancsak felvetheti a szolgáltató felelősségét.

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink