Blogbejegyzés
Médiajog
2012. november 28. 10:21

„Titkos” támadás az olasz sajtószabadság ellen

A római szenátus titkos szavazással szigorította a médiatörvény rágalmazásra vonatkozó szakaszát, melynek értelmében a sajtóban megjelentetett rágalmazó kifejezésekért börtönbüntetés szabható ki. A felsőház ezzel „legitimizálta” a közelmúltban történt bebörtönzést, amelyet egy névtelenül közzétett, rágalmazó kijelentéseket tartalmazó cikk miatt szabtak ki.

Megdöbbenéssel fogadta az olasz közvélemény a szenátus döntését, mely lehetőséget teremt a rágalmazó újságírók bebörtönzésére. Az Olasz Sajtószövetség (Fnsi) elborzasztónak tartja a „mindenáron újságírót akasztani akaró” döntést. Az újságok szerint a döntés a politika bosszúja a sajtó ellen. A szavazás titkos volt ugyan, de az Északi Liga és a Szövetség Olaszországért nyilvánosan vállalta, hogy az újságírók bebörtönzésére szavazott. A két legnagyobb parlamenti párt, a Szabadság Népe és a Demokrata Párt szenátusi frakcióvezetője is sajnálatát fejezte ki, hangoztatva, hogy igyekeznek megakadályozni a törvény hatályba lépését.

A közelmúltban a Giornale magazin főszerkesztőjét, Alessandro Sallustit 14 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték, mert egy bírót azzal rágalmazott, hogy egy fiatal lányt abortuszra kényszerített. A cikk 2007-ben a Libero napilapban jelent meg, névtelenül. A sajtóbeli rágalmazás szabályozása a Sallusti-ítélet után kezdődött eredetileg azzal a céllal, hogy az újságírót csak pénzbírságra lehessen ítélni, börtönre ne. A felsőház döntése azonban meghiúsította a törekvéseket, és szigorította a jogszabályi rendelkezéseket. A főszerkesztő gyávának nevezte a döntést, és azt állította, hogy amikor a politikusoknak szükségük van a sajtóra, rohannak hozzá, de felháborodva reagálnak, ha a piszkos ügyeiket tárják fel.

A rendelkezés szerint a rágalmazó újságíró 5 ezertől 50 ezer euróig terjedő pénzbírsággal sújtható, vagy vele szemben egy év börtönbüntetés is kiszabható. Ezzel együtt a sajtó helyreigazítás szabályai szerint legalább 30 soros helyreigazító cikket kell közölni az eredeti cikkel egyező rovatban.

A rágalmazásért kiszabható szabadságvesztés büntetése a strasbourgi emberi jogi bíróság szerint is csak kivételes esetben alkalmazható. A nagy összegű, megtorló típusú kártérítés alkalmasabb eszköz lehet a visszatartásra. Olaszországban a rágalmazás szankcionálásának kérdése már régóta foglalkoztatja a jogalkotót, aktualitása a szeptemberben börtönbüntetésre ítélt főszerkesztő miatt van. A szenátus döntése miatt az olasz közvélemény befolyásoltsággal vádolja annak tagjait, és az olasz sajtószabadság elleni „titkos” támadásnak értékeli a módosítás elfogadását. A döntéshozók úgy nyilatkoztak, hogy a börtönbüntetés elkerülhető, és csupán egy lehetőség a legszélsőségesebb események szankcionálására. A közvélemény szerint azonban elfogadhatatlan az a szabályozás, amely börtönbüntetéssel sújtja az újságírókat véleményük kifejtése miatt.

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink