Blogbejegyzés
Médiajog
2013. augusztus 5. 13:55

Tévésorozatok az interneten

A televízióadók gyakran csak jelentős késéssel sugározzák az amerikai sorozatok újabb epizódjait, ezért egyre több rajongó dönt úgy, hogy nem vár, és interneten nézi meg a kedvencét. De vajon ez jogszerű?

Az Egyesült Államokban már leadott sorozatrészek könnyen hozzáférhetők valamelyik online felületen. Ez a jövő tévéje, vagy ez már a jelen?

Ezek körül az ingyenes videoszolgáltatások körül nagy a jogbizonytalanság. Sokak számára nem világos, mi is a helyzet a filmek teljes letöltésével. Hallani híreket filmkalózok tettenéréséről, illegális letöltő portálok leleplezéséről, amelyek csak fokozzák a zavart ezen a téren.

Ha azonban letöltés nélkül csak megnézünk a neten egy filmet, puszta nézőként jogilag biztosabb a pozíciónk, mert ilyenkor rendszerint nem kerül sor másolat készítésére.

Az online videózással kapcsolatban azonban a jogászok is eltérő véleményeket képviselnek. Ezek a technikai dolgokkal függenek össze. Egyes felfogások szerint az illegális online videotartalmak megnézése azért nem jelent szerzői jogsértést, mert ennek során az adatok tartós tárolása ugyan lehetséges, de általában nem következik be, hiszen a felhasználó csak megnézi a filmet, de nem tölti le a számítógépére. Mások szerint viszont az adatok ideiglenes tárolása, ami a zökkenőmentes filmnézéshez szükséges, jogi értelemben már kimeríti a sokszorosítás tényállását.

A bíróságokra marad tehát az a feladat, hogy az ilyen esetekben döntést hozzanak. Németországban ilyen ügyben eddig csak a lipcsei bíróság hozott ítéletet, és kimondta, hogy az online videózás során az adatok köztes tárolása is sokszorosításnak minősül. Sőt az online videónézés lényeges gazdasági értékkel bír a felhasználó számára, amelyet éppen ezen adatok segítségével biztosít magának.

Ennek ellenére ritkán kerülnek bajba az online videónézők, mert az ilyen szerzői jogsértések magánindítványra üldözendő cselekmények, amennyiben azokat nem üzletszerűen követik el. A jogvédők és jogtulajdonosok figyelme pedig az illegális szolgáltatókra, és nem az egyszerű felhasználókra irányul.

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink