Médiaértés-konferencia a 24. Filmtettfeszt, Erdélyi Magyar Filmszemlén - beszámoló

Az NMHH és a Filmtett Egyesület közös szervezésében megvalósult Médiaértés-konferencián friss trendekről, jelenségekről, a jelenlegi helyzetképről hangzottak el szakmai előadások a 24. Filmtettfeszt – Erdélyi magyar filmszemle keretében október 3–5. között Kolozsvárott és Nagyváradon, Csíkszeredában pedig workshopot tartottak az NMHH szakértői.

Filmtettfeszt Erdély egyik legnagyobb filmes- és médiaeseménye, ahol nemcsak a kultúra ünnepe zajlik, de a média helyes és értékteremtő használatának szakmai párbeszédéhez is fórumot biztosított az Erdélyi Magyar Filmszemle, Médiaértés-konferencia keretében.

A média szerepe mindennapi életünkben évről évre növekszik, immár mediatizált tevékenységeken keresztül minden társadalmi alrendszer életében megjelenik, így a munkaerőpiacon, az egészségügyben, az oktatásban és az egyének szellemi fejlődésében is. A generatív mesterséges intelligencia alapú rendszerek sem csupán médiaeszközök, hanem valóságformáló erők. Hol tart napjainkban a médiatudatosság? Hogyan tudjuk kihasználni, előnyünkre, értékmegőrzésre használni a médiát, és hogyan kerülhetjük el a kockázatokat? Hogyan fordíthatjuk tettekre a média üzeneteit és lehetőségeit?  

Kollégáink a médiatudatosság és az online gyermekvédelem tárgyában tapasztalataikat, kutatási eredményeiket és a várható kihívások megoldási javaslatait osztották meg az erdélyi hallgatósággal. Hatóságunk továbbá díjat ajánlott fel a fiatal erdélyi filmalkotók számára kiírt Filmgalopp elnevezésű filmpályázatra.

Hol tart napjainkban a médiatudatosság? Hogyan tudjuk kihasználni, előnyünkre, értékmegőrzésre használni a médiát, és hogyan kerülhetjük el a kockázatokat? Hogyan fordíthatjuk tettekre a média üzeneteit és lehetőségeit? A konferencián friss trendekről, jelenségekről, a jelenlegi helyzetképről tartottak szakmai előadásokat kollégáink, és a konferencia résztvevői kérdezhettek is az előadóktól.

A régióból az eseményen részt vevő pedagógusok, médiapedagógusok, a gyermekvédelem területén tevékenykedő egyéb szakemberek, egyetemi hallgatók és filmes szakemberek a tudományos, oktatási, illetve egyéb szakmai tevékenységük körében mindezen tudást hasznosíthatják és továbbadhatják, ezáltal ezen rendezvények szintén hozzájárulhatnak a hírközlés, a média és a mozgóképszakma területén a tudatos fogyasztói döntéshozatal kultúrájának fejlesztéséhez.

Kolozsvárott és Nagyváradon dr. Nyakas Levente, a Médiatudományi Intézet intézetvezetője az online médiakörnyezet kihívásairól és az arra adott válaszokról értekezett, dr. Somogyi Ákos Gergő, a Gyermekvédelmi Főosztály vezetője előadásában a közösségi média hálójában élő gyermekekre helyezte a fókuszt, Galambos István, a Médiapiaci Együttműködési és Kutatási Igazgatóság igazgatóhelyettese pedig a magyar film helyét és szerepét a járta körbe a ma televíziójában. Dr. Kollarik Tamás elnöki főtanácsadó, egyben a FilmtettFeszt konferencia elnöke – aki a programok ünnepélyes köszöntőit is tartotta – zárszavában a magyar filmigazgatás és a magyar filmtámogatás intézményeit mutatta be. Az események mindkét helyszínen nagy érdeklődés mellett zajlottak.

Filmfesztivál és az NMHH együttműködésének részét képezte egy workshop is, melyet Császár Miklós, a Bűvösvölgy Médiaértés-oktató osztály vezetője tartott a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceum két középiskolás osztálya számára. Az „Olümpuszról Hollywoodba” című interaktív workshop keretében a résztvevők másfél órában az újra és újra elmesélt történetek, az interpretációk, a hősök és archetípusok, a toposzok és a klisék között járták be a filmnek és a társművészeteiknek a világát. A workshop célja szintén a médiatudatosság tárgyú tudásátadás, valamint a mozgóképszakma területén a tudatos fogyasztói döntéshozatal kultúrájának fejlesztése volt.

Az NMHH és a Filmtett Egyesület együttműködésének harmadik pillére a konferenciák és a workshop mellett a díjfelajánlás volt. Ennek keretében hatóságunk 200.000 Ft összegű díjat ajánlott fel a Filmtettfeszt „Filmgalopp” elnevezésű versenyszekciója keretében erdélyi fiatal, tehetséges filmalkotók számára kiírt filmpályázatra nevezett magyar filmalkotások közül a zsűri által a gyermekvédelem, családvédelem vagy a tudatos médiafogyasztás témájában legjobbnak ítélt pályamű alkotói javára. A díjátadó ünnepségen felolvasták dr. Koltay András, hatóságunk elnökének üdvözlő gondolatait.

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink