Hír
Média és Társadalom
2018. március 6. 14:21

Előadást tartottak a Médiatudományi Intézet munkatársai

2018. február 26. és március 2. között került megrendezésre a Széchenyi István Egyetem szervezésében a Winter Seminar 2018. nevű nemzetközi előadássorozat Győrben, melynek középpontjában idén a média és a demokrácia kapcsolata állt. Intézetünk két előadással képviseltette magát a rendezvényen.

WintersemLevente.jpg

Nyakas Levente intézetvezető „In the Wake of Media Pluralism” címmel a médiapluralizmus elméleti hátteréről tartott előadást. Előadásában bemutatta az egyes médiapluralizmus-koncepciókat és azok történeti hátterét. Az összehasonlításuk során rámutatott arra, hogy az egyes koncepciók ma már nem léteznek tiszta formában, mi több szoros összefüggésben állnak egymással. Az előadást vita és hallgatói kérdések követték.

WintersemJano.jpg

Papp János Tamás az álhírek kérdésével foglalkozott „Fake news and democracy” című prezentációjában. Az előadás során bemutatta az álhírekkel kapcsolatos definíciós nehézségeket, a jelenség hatását a demokratikus diskurzusokra, hogy az Európai Unió hogyan kezeli jelenleg a kérdés, valamint megvizsgálta a jövőben felmerülő esetleges megoldási lehetőségeket. Kiemelte, hogy az álhírekkel kapcsolatos problémák jelenlegi formájukban nem teljes egészében új keletű dilemmák, a propaganda, a hamis hírek terjesztése már korábban is létező jelenségek voltak, a közösségi oldalak megjelenése és elterjedése valamint a hagyományos újságírással kapcsolatos változások csupán ráerősítettek ezekre.

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink