Hír
Médiajog
2020. december 18. 10:26

Ismét perbeszédversenyen zsűrizett az Intézet

A Médiatudományi Intézet munkatársai idén is részt vettek az Oxfordi Egyetem által rendezett nemzetközi médiajogi perbeszédmondó verseny, a Monroe E. Price Media Law Moot Court Competiton regionális fordulójának zsűrijében.

moot1.jpg

A perbeszédversenyre egy jogesetet kellett feldolgozni mind a kérelmezők, mind az ellenoldal, jelen esetben egy fiktív állam oldaláról. A jogeset alapján egy addig ismeretlen vírus kezd el terjedni, melynek következtében az ország lakosságának jelentős része megbetegszik, és halálesetek is előfordulnak. Az állam – egy vitatható jogi megoldással – rendkívüli helyzetet hirdet, és csupán egy helyszínre korlátozza a gyülekezési szabadság gyakorlásának lehetőségét, az online gyülekezés pedig betiltásra kerül. A kormány rendkívüli helyzet ürügyén ráadásul az egészségügy privatizációját is el kívánja indítani. Ezellen lép fel a szakszervezet, de nem az engedélyezett helyszínen, hanem az egyik privatizálandó kórház előtt. A tüntetők elzárják a kórház bejáratát, erre válaszként pedig a rendvédelmi erők erőszakkal oszlatják fel a tüntetést, a szakszervezet vezetőjét pedig bíróság elé állítják. A jogesetben így a szólásszabadság és a gyülekezési szabadság alapjogi ütközéseit ugyanúgy vizsgálni kellett, mint a nemzetközi emberi jogi bíróságok ítélkezési gyakorlatát és a nemzeti joganyagokat.

A járványhelyzetre való tekintettel idén a versenyt online rendezték meg, ahol a különböző országokból érkező csapatok tagjainak az előzetesen írásban benyújtott anyagok mellett, főként szóbeli előadásaikra támaszkodva kellett meggyőzni a csoportkörben kettő-, a helyosztókon három tagból álló „nemzetközi bírói testületet”. A Médiatudományi Intézet munkatársai közül Nyakas Levente, Monori Zsuzsanna és Papp János Tamás is zsűrizett egy-egy fordulóban.

moot2.jpg

A regionális fordulóból a legjobb öt csapat jut tovább az oxfordi világdöntőre, ahová bejutott egy magyar csapat is, így az ELTE hallgatóinak is szurkolhatunk áprilisban.

A regionális verseny végeredménye

  1. National and Kapodistrian University of Athens (Greece)
  2. University of Bucharest (Romania)
  3. University of Sarajevo (Bosnia and Herzegovina)
  4. Eötvös Loránd Tudományegyetem (Magyarország)
  5. National Research University "Higher School of Economics" (Russia)
Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink