Egy valóságshow valósága

Az interjúra annak apropóján került sor, hogy 2022-ben megjelent a Médiatudományi Intézet VV10 - Egy valóságshow valósága című kiadványa, mely kötet átfogóan elemezi a valóságshow-műsorokat és a műsorok hátterét.

A beszélgetésből kiderült, hogy a valóságshow műsorok – nevükkel ellentétben - valójában messze állnak a valóság visszatükrözésétől. A műsorokba jelentkező játékosok nem biztos, hogy tisztában vannak vele, hogy milyen következményekkel jár majd szereplésük.

A műsorban arról is szó esik, hogy televíziós műsorok közönségét leginkább az idősebb korosztály alkotja, a fiatalabb korosztály jellemzően mobilon követi a műsorokat. A nézők számtalanszor bepanaszolják a műsorokat a médiahatóság előtt, mert azokban erőszakos, agresszív, az emberi méltóságot, vagy kiskorúakat sértő jelenetek mennek adásba, ami felveti sokszor csatorna felelősségének kérdését.

Ezzel kapcsolatban szóba került a médiahatóság tevékenysége, mellyel összefüggésben Szadai Károly elmondta, hogy a Médiatanács lehetőségei korlátozottak a médiaszolgáltató felelősségre vonásában, ugyanakkor kiemelte: elsősorban a szülők felelőssége a gyermekeik médiafogyasztásának ellenőrzése.

A podcastot ezen a linken hallgathatja vissza.

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink