Blogbejegyzés
Média és Társadalom
2015. május 8. 13:17

Egy új transzatlanti hírügynökség van születőben

2015. április 1-én a két nagy médiamogul Rupert Murdoch és Silvio Berlusconi bejelentették, hogy átveszik az EurActiv és Roll Call hírportálokat és egy új, közös transzatlanti hírügynökséget hoznak létre.

Silvio Berlusconi a MedaiSet és Rupert Murdoch a NewsCorp képviseletében megállapodtak, hogy létrehoznak egy transzatlanti hírügynökséget. Mindezt hivatalosan egy brüsszeli sajtótájékoztató keretében kívánják bejelenteni az elkövetkezendő hónapokban. Kettő már létező hírügynökség, hírportál feladatait venné át az újonnan létrejövő vállalat. Az egyik az európai EurActiv on-line hírszolgáltató, mely 12 európai fővárosból, 12 nyelven tájékoztat az európai hírekről, a másik pedig a The Economist tulajdonában álló washingtoni székhelyű Roll Call.

Azt, hogy mennyit is invesztálnak az új cégbe nem hozták nyilvánosságra. A partnerek készek arra, hogy a projektet több éven keresztül anyagilag támogassák. A létrejövő új vállalkozás központi székhelye Washington D.C. lesz, a szerkesztői stratégia iránymutatás pedig a brüsszeli iroda faladata lesz.

Az új vállalat neve EurActiv.us. Rupert Murdoch megfogalmazása szerint, „a transzatlanti barátság érdekében a Roll Call-t feláldozzák, viszonzásképpen azonban egész Európában egy írásmódot fognak használni, mégpedig az amerikai angolt”. Az európai, amerikai, kanadai és mexikói politikai tudósításokat a brüsszeli központ fogja irányítani. Az egyszerűség kedvéért EurActive.us angol nyelven kezdi meg munkáját, de a tervek szerint később spanyolul, franciául és lehetőség szerin más nyelveken is tudósít majd.

A projekt „aranyérmes” támogatói közt tudhatja a Google óriásvállalatot, amely garantálja, hogy a megfelelő keresések során kiemelt pozíciót biztosít az EurActiv.us-nak. Érdekesség ezzel kapcsolatban. hogy az Amerikai Egyesült Államok Legfelső Bíróságának elnöke lemondta a nyitó ünnepségen való részvételt, tekintettel a Google-lal kapcsolatos folyamatban lévő perekre.

Cristophe Leclercqet, az EurActiv médiahálózat alapítóját bízták meg azzal, hogy a további észak-amerikai terjeszkedést levezényelje. Leclercq szerint 2015. július 4-ig a legtöbb amerikai szövetségi állam fővárosában létrehoznak egy-egy irodát. Az EurActiv transzatlanti csapata megháromszorozódik, közel 300 munkatársra lehet majd számítani.

Frédéric Simon az új ügynökség szerkesztőjének nyilatkozata szerint arra fognak törekedni, hogy Európában és az USA tagállamainak fővárosaiban domináns, meghatározó szerepet töltsenek be a hírszolgáltatás területén.

Silvio Berlusconi nem hazudtolta meg önmagát azzal a kijelentésével, miszerint az amerikai filmsorozatokhoz hasonlatosan az amerikai híreket is szexisebbé kívánják tenni, mindezt egy kis latin hangulattal fűszerezve.

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink