Blogbejegyzés
Médiajog
2014. március 26. 13:55

Az USA „lehallgatta” a Huawei-céget és a kínai vezetést is – Újabb fejezet a Snowden-dokumentumokból

A Der Spiegel német magazin értesülései szerint az NSA (National Security Agency) kínai politikusok és nagyvállalatok után is nagy erőkkel kémkedett. Az egyik fő célpont az internet terén vezető szerepet játszó Huawei-konszern volt. Az óriásvállalat 28 milliárd euró összegű éves forgalmával a második legnagyobb internetes cég, az USA-beli Cisco legnagyobb vetélytársa.

Az NSA 2009 elején indított a kínai konszern ellen egy nagyszabású műveletet, amelynek eredményeként mintegy 100 ponton sikerült a Huawei számítástechnikai rendszerébe behatolni, több mint 1400 ügyfelének listáját, a mérnökök tréningjével és Huawei-termékekkel kapcsolatos dokumentumokat megszerezni. De ami ennél is többet ér, több Huawei-termék forráskódját is sikerült az amerikaiaknak megkaparintaniuk. Hozzáfértek a cég teljes e-mail-forgalmához is, beleértve a cégvezető és az ügyvezető levelezését is.

„Jelenleg olyan hozzáférésünk van és olyan sok adatunk, hogy nem is tudjuk, mit kezdjünk velük” – állt az egyik amerikai dokumentumban. A kémkedést az NSA azzal indokolta, hogy „célpontjaik (ti. az NSA által megfigyeltek) közül sokan Huawei-termékeken keresztül kommunikálnak” és a „technikai színvonalat tartani kell”. Ezen kívül állítólag az amerikaiakat az töltötte el aggodalommal, hogy Kína a Huawei szerteágazó infrastruktúráját kémkedésre fogja használni.

A nagyszabású kémkedési akcióban a CIA és az FBI is részt vett. A Huawei szóvivője elítélte az amerikai támadást, és hangsúlyozta, ha az NSA egy ilyen műveletet végrehajtott, akkor időközben bizonyára világos előtte, hogy a Huawei független és semelyik kormánnyal sem tart fenn különleges kapcsolatokat. Az NSA szóvivője pedig azzal próbálta szépíteni a letagadhatatlant, hogy nem használják fel tudásukat arra, hogy külföldi cégek üzleti titkait lopják el. A hírszerzés kizárólag csak az USA biztonságát szolgálja.

Ezeket a mentegetőzések nehezen hihetők. Nem szorul magyarázatra, hogy egy ilyen óriási cég adataihoz való hozzájutás dollármilliárdokat hoz a piaci versenyben. A Huawei korábban egyébként éppen az amerikai hatóságok akadékoskodása miatt lépett vissza az USA piacán való terjeszkedéstől. Az amerikaiak – talán nem is ok nélkül – attól tartottak, hogy a Huawei eszközeit a kínai titkosszolgálat fogja majd kémkedésre használni.


Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink