Blogbejegyzés
2012. november 5. 12:46

A Microsoft is olvassa az e-maileket

A Microsoft nézi az e-maileket, és a felhasználói adatokat a korábbinál intenzívebben értékeli ki. A Google fenntartja magának a jogot, hogy ügyfelei adatait több szolgáltatásánál is elemezze, és a profilokat összekapcsolja. Adatvédők a vállalatot ezért már számos alkalommal kritizálták.

Október 19. óta új szerződés érvényes a Microsoft egyes szolgáltatásai vonatkozásában (Hotmail, SkyDrive, Windows Live Messenger, Windows Movie Maker, Bing, MSN, Office.com és egyéb online szolgáltatások). Aki ez utóbbi szolgáltatásokat igénybe akarja venni, el kell fogadnia az új szolgáltatási feltételeket, amelyek az adatok bővített felhasználását is magában foglalják. Az Office-féle fizetős szoftverekre jelenleg még nem vonatkozik e megváltozott adat-feldolgozás.

A Microsoft eddig csupán csak az adott szolgáltatás vonatkozásában használhatta fel az adatokat, mostantól viszont tartalmak puszta feltöltésével is hozzájárul a felhasználó, hogy azokat pl. termékek és szolgáltatások fejlesztéséhez kiértékeljék.

A Microsoft példát is hozott ezzel kapcsolatban: automatizált eljárások segítségével az e-mailekből, chatekből, képekből információkat nyerhetnek, hogy spameket, számítógépes vírusokat ismerjenek fel, és ezekkel szemben új védelmi intézkedéseket fejlesszenek ki, persze mindezt „csakis” a felhasználók jobb kiszolgálása érdekében.

Mindez azt jelenti, hogy a Microsoft az e-maileket automatizált módon ugyanúgy átvizsgálja, mint ahogy ezt a Google a Gmail esetében eddig is tette. A Microsoft a szolgáltatásait eddig azzal reklámozta, hogy nem vizsgálja a feltöltött adatokat, most azonban már csak abban különbözik a Google-tól, hogy az e-maileket – legalábbis egyelőre – nem használja fel személyre szabott reklámokhoz.

A Google márciustól változtatott a felhasználási és adatvédelmi feltételein, azóta a felhasználói adatokat több szolgáltatása vonatkozásában is összesíti. Európai adatvédők rámutattak ennek a magánszférát érintő veszélyeire. Egyelőre ennél többet nem nagyon tehetnek: várnak arra, hogy az Európai Unió hamarosan új adatvédelmi szabályozást fogadjon el. Ez – a várakozások szerint – lehetővé fogja tenni, hogy a felhasználók az online szolgáltatásokkal szemben felmerült panaszok esetében lakóhelyükön keressenek jogi elégtételt, függetlenül attól, hogy a szolgáltató hol van bejegyezve. Emellett állítólag a kiszabható bírságok is magasabbak lesznek.

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink