A médiatudatosság fordulópontja – Beszámoló a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiatudatosság-konferenciáról

Közös konferenciát rendezett 2024. április 25-én Szombathelyen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Savaria Filmakadémia Egyesület, az ELTE Savaria Egyetemi Központ, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete, valamint a Nemzeti Filmiroda közreműködésével a 11. Savaria Filmszemle keretében.

A Médiatudatosság-konferencián előadó kutatók, oktatók és szakemberek olyan aktuális kérdésekre keresték a választ, mint hogy milyen változásokkal jár a média világának bővülése, eszközeinek, üzleti modelljeinek és nem utolsósorban mennyiségének növekedése. A konferencián előadók különös hangsúlyt fektettek a digitális és a fizikai világ összefonódásaira, valamint a mesterséges intelligencia általi tartalomgyártás művészeti, társadalmi és szabályozási kérdéseire.

Az NMHH részéről több szakember adott elő a konferencián. Dr. Rab Árpád Szörény, az NKE oktatója, az NMHH elnöki tanácsadója a mesterséges intelligencia médiatudatosságra gyakorolt hatásairól tartotta meg nyitóelőadását. Dr. Novák Adrienn, az NMHH Gyermekvédelmi Főosztály szakmai koordinátora a médiaértés-oktatás fordulópontjait ismertette a közönséggel. Dr. Mayer Endre, az NMHH Gyermekvédelmi Főosztály főosztályvezető-helyettese pedig az alfa-generáció digitális nevelésének kihívásairól osztotta meg gondolatait.

A rendezvényen Dr. Nyakas Levente, az NMHH Médiatudományi Intézet intézetvezetője az állami szabályozás médiatudatosság elősegítésében való szerepéről tartott előadást, melyben kiemelte, hogy a hagyományos médiát érintő szabályozás elsősorban a tartalomszolgáltatói felelősségre építve próbálja elősegíteni a médiatudatosságot. Ez a felelősség a digitális környezetben - ahol a tartalmakhoz való hozzáférés egyre inkább a ’médiának nem minősülő’ platformok kezében kerül – átrendeződik. A jelenlegi állami szabályozási megoldásokból, kísérletekből az látszik, hogy az állam a közvetítő szolgáltatók felelősségének növelésén keresztül próbál nagyobb szülői kontrollt adni a fiatalok médiafogyasztása fölött.

A konferencia részletes programja a következő linken érhető el.

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink