Blogbejegyzés
2012. október 10. 10:59

16 ezer dolláros büntetés egy New York-i rádiónak a „telefonbetyár” műsorszám miatt

Telefonbetyárkodás esetén a hangfelvétel rögzítéséhez előzetes beleegyezést kérni olyan, mint rejtett kamerás felvételhez engedélyt beszerezni – a műfaj halála. Az amerikai médiahatóság mégis ezért büntetett meg egy rádiócsatornát. Az átverést tartalmazó műsorszám készítői ugyanis csak utólag kapták meg a hívott fél hozzájárulását. Az emberi méltóságot az amerikai szabályozás a telefonbeszélgetések közvetítésére vonatkozó előírással kívánja védeni.

A Mega 97,9 elnevezésű New Yorkban hallható, spanyol nyelvű rádiócsatorna egyik műsorszámában öt évvel ezelőtt felhívtak egy nőt azzal, hogy a férje balesetben meghalt. Az El Vacation c. reggeli show-ban volt hallható 2007. augusztus 23-án a panaszban kifogásolt Kegyetlen hívások c. műsorszám, amely tulajdonképpen egy telefonos átverésre épült. Ahogy a Federal Communications Commission (FCC) határozatában áll, a társaság egyik munkavállalója űzött tréfát a hallgatóból a nagy nyilvánosság előtt, de ez csak a probléma egyik része. A másik az, hogy a munkatárs a helyi kórház dolgozójának adta ki magát és azt mondta a nőnek, hogy a férje súlyosan megsérült egy motorbalesetben és meghalt. A panaszban leírtak szerint hallani lehetett, hogy a felhívott nő nagyon zaklatott lett a hír hallatán, és akkor közölték vele, hogy ez vicc.

Az amerikai médiahatóság 16 ezer dolláros pénzbírságot szabott ki a médiaszolgáltatóra. Döntését arra alapozta, hogy a hívott fél nem kapott előzetes értesítést arról, hogy a telefonhívását rögzíteni fogják, csak utólag hozták ezt tudomására. 2010 márciusában a csatorna azt állította, hogy semmilyen szabályt nem sértettek meg, mert egy szerződéses partner készítette a műsorszámot és nem az engedélyes, és az FCC szabályzata csak a rádiócsatornára vonatkozik, másrészt utólag beszerezték a nyilvánosságra hozatalhoz szükséges engedélyt, így nem sérült a hívott fél magánélet védelméhez és emberi méltósághoz való joga. Ettől azonban az anyavállalat Spanish Broadcasting System elhatárolódott.

A telefonbeszélgetések közvetítésére külön előírást tartalmaz az FCC szabályzatának 73.1206 pontja, amelyet a szolgáltató szándékosan és ismételten megsértett. A szabályzat kimondja, hogy mielőtt egy telefonbeszélgetés későbbi közvetítés céljából rögzítésre kerül, arról a hívott felet előzetesen tájékoztatni kell, kivéve, ha a fél tisztában van azzal, vagy a beszélgetés körülményeire tekintettel feltételeznie kell azt, hogy a hívást később sugározni fogják. Ez a bekezdés az FCC azon hosszú távú törekvését tükrözi, miszerint az előzetes értesítés elengedhetetlen a magánélet és az emberi méltóság védelméhez.

A telefonbetyárkodásra épülő műsorszám a magyar műsorkínálatban sem ismeretlen fogalom. A kandi kamerás felvételeket és a telefonos átveréseket tartalmazó műsorszámok műfajukból adódóan tudatosan kellemetlen és nemkívánatos helyzetbe hozzák az abban szereplőket, anélkül, hogy ebbe bármilyen előzetes beleszólásuk lenne. Az alanyok aztán ehhez általában egzisztenciális okból vagy a nagy ijedtségre való tekintettel utólag hozzájárulásukat adják. Ha ez az eset itt történt volna, akkor a hívott fél Ptk. 80. §-ban biztosított képmás- és hangfelvétel oltalmához fűződő joga sérült volna, hiszen a felvétel készítéséhez és annak nyilvánosságra hozatalához is szükséges az érintett hozzájárulása. Az egyéni jogsérelem tekintetében a telefonbetyár műsorszámban szereplő fél bírósághoz fordulhat, erre vonatkozóan a magyar médiahatóságnak az amerikaival ellentétben nincs hatásköre. Ami a médiaszabályozást és az emberi méltóság védelmét illeti, az Smtv. 14. § alkalmazására akkor nyílik lehetőség, ha az egyéni jogtól elválasztva megállapítható, hogy az emberi jog intézményes tartalma sérül, és annak védelmére a köz(önség) érdekében van szükség. A jelenlegi szabályozás alapján még nem járt el átverést tartalmazó műsorszám ügyében a Médiatanács.

(Az ORTT Panaszbizottsága 2005-ben marasztalta el az RTL Klubot. A határozat kimondta, hogy a szolgáltató 2004. december 9-ei Kész Átverés Show című műsorában az emberi együttérzés, empátia legkisebb jelét sem mutatva ábrázolt egy kerekes székben élő, pincérként dolgozó embert. Eközben olyan helyzeteket mutatott be, amelyek a fogyatékkal élő embert nevetségessé tette, szellemi képességeit pedig kigúnyolta. A csatorna álláspontja szerint az adásból világosan kiderült, hogy a férfi nem fogyatékkal élő és nem is játszik fogyatékkal élőt. A teniszezéstől olyan fáradt, hogy kerekes széket kell igénybe vennie a munkához és az adás végén ki is száll a székből. Az ORTT Panaszbizottságának határozata semmilyen jogi következménnyel nem járt, a közlemény a televíziós csatornát nem kötelezte semmire.)

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink