Blogbejegyzés
Kárpát-medencei médiakutatás
2014. október 17. 13:19

Új tulajdonos a pozsonyi Új Szó kiadójában

A pozsonyi lapok mindegyike beszámolt arról a napokban, hogy a Penta szlovák befektetési csoport megvásárolta a magyar nyelvű Új Szó és a liberális Sme napilapok kiadóvállalatának, a Petit Pressnek az ötven százalékos részvénycsomagját. A Sme szerkesztőségének több tagja az azonnali távozást fontolgatja, mert nem látja biztosítottnak a további pártatlan és szabad működést. Az Új Szó munkatársai megfontoltabban reagáltak, kivárják a fejleményeket, mondván, hogy az elhamarkodott lépések az egyetlen szlovákiai magyar nyelvű napilap fennmaradását veszélyeztetnék.

A Hospodárské Noviny szlovák gazdasági közéleti lap cikke szerint a Petit Press nagyságrendileg a harmadik legnagyobb kiadóvállalat Szlovákiában a piacvezető Ringier Axel Springer és a 7 Plus kiadóvállalatok után, egyebek mellett ők adják ki a liberális Smet és az egyetlen szlovákiai magyar nyelvű napilapot, az Új Szót is. A bejelentett tranzakció során a Petit Press részvénycsomagjának 50 százaléka cserélt gazdát, lapinformációk szerint 15 millió eurós áron. A részvénycsomagot eddigi tulajdonosától a német Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft kiadótól a Sita szlovák hírügynökség leányvállalata, a Namav vásárolta meg a Penta befektetési csoport anyagi segítségével. A Pentának az elmúlt időszakban két másik szlovákiai médiavállalat a 7 Plus kiadó és a Trend Holding is ellenőrzése alá került.

Mivel a Penta az utóbbi időben több jelentős lapkiadót is megvett, s további médiatársaságokat akar megszerezni, nem biztos, hogy a szlovák Gazdasági Versenyhivatal, a PMÚ áldását adja a tranzakcióra.

Az üzlet tehát létrejött, de azt még csak találgatják az érintettek és a hírt elemző lapok, milyen beleszólása lesz a pénzügyi csoportnak a kiadó vezetésébe. Alexej Fulmek, a kiadó vezérigazgatója szerint van egy optimista és egy borúlátóbb forgatókönyv. Az optimista változat szerint a Penta betartja korábbi ígéretét, miszerint megelégszik a kisebbségi részvényeseket illető jogokkal – ebben az esetben a kiadót irányító igazgatótanácsban nem szereznek befolyást, a cég felügyelőtanácsában pedig a hatból két pozíciót szereznek. A pesszimista forgatókönyv szerint a csoport nem tartja magát beígért vállalásaihoz, aminek következtében a cégvezetés gyakorlatilag lebénul, ugyanis egyik tulajdonosnak, a Peter Vajda nevéhez köthető PSIS társaságnak és a Pentának sem lesz többsége.

A Sme munkatársai függetlenségüket féltik és tömeges felmondást helyeztek kilátásba. A Sme főszerkesztője és négy helyettese már be is nyújtotta felmondását, a többiek távozásáról még nem kerültek nyilvánosságra hiteles információk. A Penta vezetése a független Pravdának  nyilatkozva „idő előttinek és aránytalannak” minősítette a lap szerkesztőinek reakcióját. Az Új Szó főszerkesztője, Molnár Norbert a hírt saját lapjában kommentálva a kivárásra buzdít:

„Felelősségteljesen kell hozzáállnunk a kialakult helyzethez. Aggályokra adhat okot, hogy pénzügyi csoportok próbálnak befolyást szerezni a médiában, ám amíg biztosított a szerkesztőség függetlensége, addig maradunk. Ez hűséges olvasótáborunkkal szembeni kötelességünk is. A mi felelősségünk abban különbözik a Sme helyzetétől alapvetően, hogy az Új Szó az egyetlen honi magyar napilap, ha a szerkesztőség távozna, ez a lap megszűnését vonná maga után, ami óriási felelőtlenség lenne. Amíg esélyünk van megőrizni az Új Szó függetlenségét, kötelességünk maradni”

Molnár szerint a Sme szerkesztőségéből is várhatóan jóval kevesebben távoznak majd végül, mint ahányan azt előzetesen bejelentették.
Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink