Hír
Média és Társadalom
2023. május 17. 13:43

Médiatudatosság és gyermekvédelem: konferencia az NMHH szakembereivel Szombathelyen

Az NMHH számos vezetője, kutatója és szakembere részt vett a Savaria Filmszemle alkalmából rendezett, a digitális média, a művészet és a kommunikáció kapcsolatát vizsgáló szombathelyi konferencián május 11-én.

„Az információk sokasága és a digitális szolgáltatások végeláthatatlan szövevénye mindennapjaink része lett, emberi kapcsolataink jelentős hányada pedig a közösségi média világába tevődött át. Erre a jelenségre érdemes egyfajta adottságként gondolnunk, egy olyan folyamatra, amely éppen annyi lehetőséget, mint veszélyt rejt magában” – mondta megnyitó videóüzenetében Dr. Koltay András, az NMHH elnöke. „A hatalmas médiazajban ma is nagy szükség van a bölcsességre. Erre egyelőre még a legfejlettebb öntanuló rendszerek sem képesek, így e tekintetben csak magunkra hagyatkozhatunk” – tette hozzá a mesterséges intelligencia előretörésére utalva az elnök.

A hatalmas médiazajban ma is nagy szükség van a bölcsességre. Erre egyelőre még a legfejlettebb öntanuló rendszerek sem képesek, így e tekintetben csak magunkra hagyatkozhatunk

 – tette hozzá a mesterséges intelligencia előretörésére utalva az elnök.

 Dr. Koltay András, az NMHH elnöke videóüzenetben köszönti a konferencia résztvevőit

 Dr. Koltay András, az NMHH elnöke videóüzenetben köszöntötte a konferencia résztvevőit

A konferenciát Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia Egyesület elnöke és Dr. Kollarik Tamás (MOME-oktató, az NMHH elnöki főtanácsadója) vezette. A rendezvényen az NMHH számos, az új médiakultúrát kutató szakembere szerepelt az előadók között. Dr. Aczél Petra (MOME-oktató, az NMHH Médiatudományi Intézetének kutatásvezetője) az online platformokon elvárható tudatos médiamagatartásról beszélt. Mádl András (az NMHH Műsorfigyelő és -elemző Igazgatóságának vezetője) a fiatalok médiafogyasztásának változásairól tartott előadást. Felszólalt Dr. Kollarik Tamás is, aki a filmipar trendjeiről és kihívásairól beszélt. Dr. Somogyi Ákos (az NMHH Gyermekvédelmi Főosztályának vezetője) a médiatudatosság fejlesztéséről, Dr. Nyakas Levente (az NMHH Médiatudományi Intézetének vezetője) pedig a médiaszabályozás gyermekvédelmi szempontjairól és kihívásairól tartott előadást. Császár Miklós (az NMHH Médiaértés-oktató Osztályának vezetője) a Bűvösvölgy központok tevékenységét ismertette. Az előadók között szerepelt továbbá Dr. Tamás Ildikó (az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Néprajztudományi Intézetének főmunkatársa) és Dr. Csáji László Koppány (MMA MMKI-igazgató), akik közösen a (nép)művészet és a média kapcsolatának változását mutatták be a digitális kultúra szemszögéből.

A hírközlés, a média- és digitális kultúra, illetve a tudatos mozgóképfogyasztás fejlesztését bemutató diákfilmek is versenyeztek a Filmszemlén

A konferencia az NMHH és a Savaria Filmakadémia Egyesület szervezésében valósult meg. Társszervező a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, az NMHH Médiatudományi Intézete, valamint az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ. A konferenciának otthont adó 10. Savaria Filmszemlén a képzőművészet, a néprajz és a zene témáit feldolgozó filmek mellett egy külön kategóriában a hírközlés, a tág értelemben felfogott média- és digitális kultúra, illetve a mozgóképszakma területén a tudatos fogyasztói döntéshozatal kultúrájának fejlesztését bemutató vagy a figyelmet mindezek fontosságára felhívó diákfilmeket is vártak. Az NMHH a zsűri döntése nyomán az alábbi alkotások díjazásához járult hozzá pénzjutalommal:

Peresztegi Hanna De anya című filmje (Diákfilm kategória, Gyermekvédelmi különdíj), Körtési András A föld alatti jövő című alkotása (Diákfilm kategória, Legjobb rövidfilm) és Tamásfalvi Hanna Elérhetetlen című versenyműve (Diákfilm kategória, Legjobb film).

A 10. Savaria Filmfesztiválra idén összesen 124 filmmel neveztek az alkotók. A szemlét május 10. és 12. között rendezték meg Szombathelyen, a vetítéseket a Savaria Filmszínház Jávor Pál-termében tartották. Május 12-én, a díjátadó gálán idén két életműdíjat is átadtak: az egyiket Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, a legendás Macskafogó alkotója, a másikat pedig Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész kapta.

A művészet és média kapcsolatának változása a digitális kultúra világában című konferencia programja

letöltöm
Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink