Kiadvány
Médiajog
2020. december 15. 09:18

Hiánypótló űrtávközlési szakirodalom az NMHH szakembereitől

A hetvenes évek óta nem jelent meg átfogó igénnyel készült magyar űrtávközlési szakirodalom, tehát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tizenhat szakértőjének írásaiból összeállított kötet, amely ma jelent meg a hatóság szakkönyvsorozatának legújabb részeként, több évtizedes hiányt pótol. A könyv címe: Ég és Föld közötti kapcsolatok – Az űrtávközlés története, elmélete és gyakorlata.

Jelenleg egy műholdas paradigmaváltás közepén vagyunk: egy ideje szinte már napi hír, ahogy újabb és újabb műholdak százai kerülnek az űrbe, a fejlődés pedig a jövőben is csak gyorsulni fog, a jelenleg bevezetés alatt álló technikák ugyanis már a műholdak összefüggő rendszereivel számolnak az eddigi egyedi megoldások helyett. Az erre való felkészülést segíti az az átfogó kötet, amely ma jelent meg. A könyv az űrtávközlés történetébe és jelenlegi trendjeibe is beavat, különös tekintettel a műholdas rendszerekkel megvalósuló rádiótávközlés működésére és ezzel összefüggésben a frekvenciagazdálkodás alapjaira. A könyvből megismerhetjük a rádiórendszerek együttélésének biztosítását szolgáló nemzetközi frekvenciakoordináció szabályait és a hazai mérőszolgálati tevékenységet. Betekintve az űrtávközlés nemzetközi jogi összefüggéseibe, az űrhadviselésről és a fejlődés várható irányairól is naprakész ismereteket szerezhetünk. A műholdas kommunikációval foglalkozó szakemberek számára nélkülözhetetlen kötetet azok is szívesen kezükbe veszik majd, akik a rendszerek működésén túl a szabályozás területén is szeretnének eligazodni. Ma, amikor ebben a pillanatban is mintegy 2600 aktív műhold kering a Föld körül analóg és digitális jeleket továbbítva, a téma nem is lehetne aktuálisabb.

A tizenhat szerző mindegyike a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság munkatársa: Bálint Irén, Balogh János, Dr. Bartolits István, Berecz Péter, Czuprák Ernő, Csudai András, Dr. Daczi Diána, Dr. Derka István PhD, Drilla Attila, Farkas Zoltán, Jánosik András, Kárándi Zsolt, Dr. Orbán József, PhD, Dr. Pados László, PhD, Dr. Vári Péter, PhD, Verik János. A kötet szerkesztői feladatait is ellátó Vári Péter, az NMHH főigazgató-helyettese a könyv keletkezéséről elmondta: „régóta dédelgetett álmunk volt, hogy az NMHH Médiatudományi Intézete által gondozott szakkönyvsorozatban – ahol a médiajog területén már megannyi nívós könyv látott napvilágot a szólásszabadság kérdésétől sajtótörténeti tanulmányokig – végre megjelentessünk egy hírközlési tematikájú kötetet. Az űrtávközlés témája szinte magától értetődő volt, hiszen a hatóság kiváló és nemzetközileg elismert szakértőkkel rendelkezik ezen a területen. Az ő tudásukat, tapasztalatukat szeretnénk most megosztani az érdeklődőkkel. Az összegyűlt újabb ötletek és a szerzők lelkesedése már most egy következő kötet után kiált. Bízom benne, hogy minden űrtávközlés iránt érdeklődő olvasó pont olyan izgalommal veszi majd kezébe a könyvet, mint amilyen elhivatottan azt a szerzők írták.”

Az NMHH szakkönyvsorozatának legújabb darabja új színfolt az eddig elsősorban médiajogi kérdésekkel foglalkozó könyvek sorában. „A média- és a hírközlési szektor a fejlődés következtében egyre közelebb kerül egymáshoz, ezt a konvergenciát az NMHH létrejötte már egy évtizeddel ezelőtt lekövette, és ezt tükrözi a sorozat új kötete is” – mondta a sorozatszerkesztő Nyakas Levente, az NMHH Médiatudományi Intézetének vezetője. Az űrtávközlés történetét, elméletét és gyakorlatát áttekintő, hiánypótló könyv megvásárolható a Wolters Kluwer kiadó honlapjáról.

eg_es_fold.jpg

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink