Az online dezinformáció szabályozásáról tartottak előadást egyetemistáknak az NMHH munkatársai

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Közjogi Műhely március 7. és 9. között háromnapos rendezvényt szervezett az online dezinformáció szabályozásával kapcsolatban. A Fake-ek és ellensúlyok – az online dezinformáció elmélete és gyakorlata című képzési alkalmon másod és harmadéves joghallgatók elismert szakértők segítségével ismerhették meg az online nyilvánosság szempontjából meghatározó problémakör szabályozásának lehetőségeit.

A meghívott előadók, köztük az NMHH és a Médiatudományi Intézet munkatársai, az online térre vonatkozó általános kérdésektől, az egyes jogterület specifikus problémákig változatos témákban tartottak interaktív előadásokat a résztvevő egyetemistáknak:

Dr. Koltay András, az NMHH elnöke, egyetemi professzortanár, aki egyeben az MCC Szólásszabadság Műhely vezetője is, a dezinformáció médiajogi szabályozási kérdéseiről beszélt. Az NMHH elnöke az előadásában elsősorban a média hatóságok szabályozásban játszott szerepéről és az európai szabályozási törekvésekről, amelyeknek véleményezésében az NMHH is aktívan részt vesz.

Dr. Papp János Tamás, a PPKE adjunktusa, az NMHH kutatási szakértője Dr. Sulyok Mártonnal, az MCC Közjogi Műhely vezetőjével közösen tartott gondolatébresztő előadást, melyben a résztvevők megismerkedhettek a dezinformáció különböző fogalmi megközelítéseivel és a téma alapjogi relevanciájával.

Dr. Nyakas Levente, a Médiatudományi Intézet intézetvezetője és Dr. Papp János Tamás az online dezinformáció európai uniós és tagállami szabályozásáról tartott közösen előadást. A Médiatudományi Intézet vezetője a dezinformáció demokratikus folyamatokra való hatásai felől közelítette meg témát és ismertette az uniós önszabályozó rendszerek szerepét az online platformok szabályozásában. Dr. Papp János Tamás a digitális szolgáltatásokról szóló rendelet alkalmazásának gyakorlati kérdéseiről is beszélt. Az előadók hangsúlyozták az online óriásplatformoknak, mint a nyilvánosság kapuőreinek felelősségét és a tudatos médiafogyasztás támogatását és oktatását.

Dr. Monori Zsuzsanna Éva, a Médiatudományi Intézet munkatársa, az MCC Közjogi Műhely kutatótanára, dr. Miskolczi Barna főosztályvezető ügyésszel közösen beszélt a magyar büntető törvénykönyv rémhírterjesztés tényállásának elméleti kérdéseiről és a büntetőjog szerepéről a dezinformáció szabályozásában.

A rendezvény szervezésében Nemere Péter, a Médiatudományi Intézet megbízott munkatársa, az MCC Közjogi Műhely junior kutatója is közreműködött, aki egy jogalkotási szimulációs feladat előkészítésével és a fiktív ország parlamenti vitájának levezetésével segítette a hallgatókat az intenzív képzésben elsajátított tudás gyakorlati alkalmazásában. A vitában résztvevő csapatok dr. Nyakas Levente intézetvezető által elnökölt bizottság előtt ütköztették érveiket.

A rendezvényről és az ott elhangzott előadásokról bővebben az MCC honlapján olvashat.

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink