Kiadvány
Médiatörténet
2019. december 18. 10:32

Tanulmányok a magyar sajtószabadság történetéhez 1867–1944

Megjelent a Médiatudományi Könyvtár 36. kötete Tanulmányok a magyar sajtószabadság történetéhez 1867–1944 címmel. Paál Vince tanulmánygyűjteménye tíz tanulmányt közöl, amelyek a magyarországi sajtószabadság kérdéseit, annak érvényesülését, illetve az azzal kapcsolatos véleményeket vizsgálják.

MK36.pngA kötetben bemutatásra kerül az 1848. évi sajtótörvényt módosító törvények, továbbá az 1914. évi sajtótörvény, majd az ezt módosító 1938. évi sajtónovella képviselőházi vitája. Három tanulmány a sajtóirányítás és sajtóellenőrzés első világháború időszaka alatti tevékenységével foglalkozik. A Könyvkiviteli Bizottságról szóló írás a mindössze egy évig létező, sajtóellenőrzést végző speciális hatóság működésének bemutatása mellett dokumentumokat is közöl. Az első világháborút követő forradalmak a sajtó vonatkozásában is mozgalmas, zavaroktól nem mentes időszakot jelentettek. Ezek ismertetésére vállalkozik egy másik dolgozat. Külön tanulmány foglalkozik Magyarország addig legszélesebb alapokon nyugvó népképviseleti szervének, a Nemzetgyűlésnek a sajtó korlátozásával kapcsolatos vitáival. A kötet záró tanulmánya a sajtó szabadságának lehetőségeit vázolja fel a Horthy-korszak egészében.

A törvényhozó plénumokon a sajtóról folytatott viták ismertetése fényt vett a mindenkori kormánypártok és ellenzéki pártok sajtószabadsággal kapcsolatos nézeteire, valamint a sajtószabadság védelmezésének leple alatt folytatott aktuálpolitikai törekvéseire is.

A kötet az alsó linken keresztül ingyenesen letölthető.

Tanulmányok a magyar sajtószabadság történetéhez 1867–1944

letöltöm
Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink