Hír
Médiatörténet
2023. március 1. 13:57

Paál Vince az 1993-as médiaháborúról a Kossuth Rádióban

Az NMHH Médiatudományi Intézet munkatársa, Paál Vince történész február 20-án a Kossuth Rádió 30 éve szabadon című műsorában a harminc évvel ezelőtt már javában dúló, úgynevezett médiaháború 1993. évi eseményeiről beszélt.

Paál Vince a műsorban felidézte az Antall-kormány által kinevezett alelnökök körüli huzavonát, az úgynevezett Egyenleg-sztorit, a Duna Televízió létrehozását és beindítását övező éles vitákat.

Szólt arról is: a kormányt ellenzéki oldalról és az ellenzéki sajtóban folyamatosan azzal vádolták, hogy a sajtószabadságot el akarja nyomni, a kormány viszont úgy érezte, hogy neki nincs sajtója, nincs igazán megfelelő orgánuma, amelyen keresztül a kormány a néphez tud szólni.

„Azt mondhatnánk, hogy sajtószabadság volt, de a véleménynyilvánítás szabadsága nem volt megfelelő, hiszen a különböző politikai vélemények nem egyforma eséllyel kerülhettek nyilvánosságra. Tehát nagyon röviden megfogalmazva: nem volt kiegyensúlyozott tájékoztatás, kiegyensúlyozott sajtó Magyarországon” – fogalmazott munkatársunk.

A közmédia működése körüli botrányok sorozatát a műsorvezető kérdésére így idézte fel:

„A kormány megpróbált kinevezni két alelnököt (a köztévénél és a közszolgálati rádiónál – a szerk.). A köztársasági elnök sokáig ellenállt ezek kinevezésének – ugye itt számos alkotmánybírósági határozat született még a 93-at megelőző időszakban –, míg aztán végül (…) kénytelen volt kinevezni a két alelnököt. Amint említettem, a legelején, 93-ban le is mondott a két elnök, és akkor a két alelnök elnöki jogkörrel felruházva irányította a két intézményt. Ekkor már nyilván történtek személycserék bizonyos műsorok élén, ami újabb táptalaját adta a tiltakozásoknak. A kulturális élet egyes személyiségei (…) például megtiltották, hogy a magyar rádió és a tévé leadja az alkotásaikat.”

A műsor felvétele elérhető az alábbi linken. A Paál Vincével felvett beszélgetés a lejátszó számlálója szerinti 20:39:10 mp-től 20:44:50-ig hallható.

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink