Blogbejegyzés
Médiatörténet
2016. június 10. 14:03

Online elérhető a Magyar sajtójogi szabályok annotált gyűjteménye 1848–1989

A Médiatudományi Intézet honlapján (mtmi.hu) hozzáférhető a „Magyar sajtójogi szabályok annotált gyűjteménye 1848–1989”. A gyűjtemény a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatudományi Intézete sajtótörténeti kutatásainak keretében készült. Szerkesztette: Paál Vince, összegyűjtötte és annotációval ellátta: Paál Vince és Tomasitz István.

Az adatbázis az 1848 és 1989 közötti magyarországi sajtóra vonatkozó törvények, törvényerejű rendeletek, különböző állami szervek rendeleteinek, határozatainak, utasításainak stb., összefoglalóan: sajtójogi szabályait tartalmazza. A „jogszabály” elnevezést azért kerüljük, mert gyűjtési körünket a jogszabály fogalmánál szélesebb körben határoztuk meg, a jogszabály definíciójába bele nem tartozó jogi rendelkezéseket is felvettünk a gyűjteménybe.

A gyűjtés során teljességre törekedtünk ugyan, de tisztában vagyunk vele, hogy ezt a célt nem értük el. Az online megjelenés lehetővé teszi azonban, hogy a gyűjteményt állandóan bővíthessük. A gyűjtés köre kiterjedt a filmre, a filmszínházakra, a rádiózásra és a televíziózásra vonatkozó jogi rendelkezésekre is.

A sajtójogi szabályok címe és szövege között jól elkülönítve, dőlt betűvel röviden összefoglaltuk az adott törvény, rendelet, határozat, utasítás stb. tartalmát, esetenként megadtuk a keltezés dátumát, a hatálybalépés napját, a rendelkezéssel módosított vagy hatályon kívül helyezett korábbi rendelkezés számát, továbbá utaltunk az adott rendelkezést kiegészítő, módosító vagy hatályon kívül helyező rendelkezésre is.

Reméljük, hogy a gyűjtemény hozzájárul a sajtótörténészek munkájának megkönnyítéséhez, és a sajtótörténet iránt érdeklődők is haszonnal „csemegézhetnek” benne.

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink