Hír
Médiatörténet
2023. december 14. 16:30

Intézetünk médiatörténeti konferenciát rendezett

Az NMHH Médiatudományi Intézete konferenciát rendezett Médiatörténeti Mozaikok 2023 címmel. Ez volt a 11. alkalom, hogy a médiatörténet legkülönbözőbb kérdései kerültek terítékre konferenciasorozatunkban, amely az utóbbi években Médiatörténeti mozaikok cím alatt zajlik.

Nyakas Levente, a Médiatudományi Intézet vezetője előadást tart a Médiatörténeti mozaikok 2023 című eseményen

Nyakas Levente, a Médiatudományi Intézet vezetője

Az eseményen az Országos Széchényi Könyvtár, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Magyar Kutatási Hálózat Bölcsészettudományi Kutatóközpont, a Sapientia Varadiensis Alapítvány és Intézetünk kutatói tartottak előadást.

Paál Vince, a Médiatudományi Intézet munkatársa előadást tart a Médiatörténeti mozaikok 2023 című eseményen

Paál Vince, a Médiatudományi Intézet munkatársa

Szó volt a reformkori nyilvánosságról a felekezetek közötti kapcsolatok prizmáján keresztül, egy 19. századi tudós konferencia sajtóbeli narratívájáról, A Hét című folyóirat jubileumi számainak összehasonlításáról, a hazai turisztikai sajtó kezdeteiről, a magyarországi katolikus és protestáns egyházi sajtó egymásról alkotott képeinek bemutatásáról a dualizmus korában és a Horthy-korszakban, egy horvát újságírónő tudósítói tevékenységéről a horvát-szerb koalícióról a magyar képviselőházban folytatott vitáról, a sajtót érintő törvények képviselőházi vitájáról a dualizmus korában, Herczeg Ferenc művei népszerűségének okairól a forradalmak korában, az erdélyi magyar sajtó 1940–1944 közötti helyzetéről és legfőbb jellemzőiről, egy ludovikás tiszt meggyilkolásának nyilvánosságban való megjelenésének torzulásairól, Jemnitz Sándor zenekritikusi működéséről, az Iron Maiden budapesti koncertjének és az államszocialista nyilvánosságban való megjelenéséről az 1980-as években.

Sz. Nagy Gábor, a Médiatudományi Intézet munkatársa előadást tart a Médiatörténeti mozaikok 2023 című eseményen

Sz. Nagy Gábor, a Médiatudományi Intézet munkatársa

Sajnos betegség miatt az előre meghirdetett előadások közül néhány elmaradt, míg néhány csak online kapcsolat révén hangozhatott el.

Reményeink szerint a kieső előadásokért is kárpótlást jelent, hogy az Intézet tanulmánykötetben szándékozik megjelentetni a programban szerepeltetett előadások bővített és szerkesztett változatát.

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink