Médiatudományi Intézet

RSS

A médiatartalmak veszélyeire figyelmeztető előadás-sorozatot indít az olasz médiahatóság regionális szervezete

2012.06.11. 11:16 • Szeghalmi Veronika Olaszország, AGCOM, CORECOM, Media OK, kiskorúak védelme, médiaműveltség, médiatudatosság, televízió, internet

Az AGCOM munkáját regionális szinten segítő Coordinamento Nazionale dei Comitati Regionali per le Comunicazioni (CORECOM) Campania régióban működő szervezete az „ártalmatlannak tűnő” médiatartalmak veszélyeire figyelmeztető előadás-sorozatot szervez. 

A látszólag ártalmatlan médiatartalmak és médiaképek bemutatása kockázatos hatásokat rejthet. Ennek érdekében Olaszországban a CORECOM Campania és az Oktatási Hivatal regionális szervezete előadás-sorozatok keretében magyarázzák el a fiataloknak a tudatos médiahasználat és a médiatartalmak megfelelő értelmezésének fontosságát. A projekt neve „MEDIA OK”.

Az előadás-sorozat 2012. május 31-én indul a régió kormányzati negyedének előadótermében Nápolyban. A rendezvényre mintegy négyszáz általános iskolás diákot várnak. A CORECOM munkatársa, Brunella Cimaodomo kifejtette: „Az előadók célja, a kiskorúak védelme érdekében, a fiatalok felelős médiahasználatra nevelése. A gyermekeknek a televízióban megjelenített képek, és a közösségi hálók, valamint az interneten megjelenő egyéb tartalmak tekintetében tisztában kell lenniük azzal, hogy azok milyen veszélyeket hordozhatnak.”

Az előadók eltökélt szándéka, hogy Campania régió egész területén hasonló előadásokat szervezzenek. A program sorozat keretében a diákoknak videó-illusztrációkkal mutatják majd be, hogyan és milyen hatással lehet a média gondolkodásukra és szociális kapcsolataikra. Az előadók a média manipulatív hatására figyelmeztetik a résztvevő diákokat.

Magyarországon a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kiemelt célja a tudatos médiahasználattal és a biztonságos internetezéssel kapcsolatos ismeretek átadása. E kiemelt cél érdekében 2012. május 11-én a DUE Médiahálózat által a Millenáris Fogadó épületében megrendezett 19. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon a hatóság munkatársai és a „celeb világból” érkezők előadásokat tartottak. A rendezvényre az ország minden részéről érkeztek általános és középiskolás diáksajtósok.

A Hatóságnak már több hasonló kezdeményezése volt. Így 2011 szeptemberében például „gondozásba vette” a káros és jogellenes internetes tartalmak bejelentésére fenntartott felületet, az Internet Hotline oldalát is, ahol többek között a kiskorúak védelme érdekében a sértő tartalmak bejelentésére van lehetőség. A tudatos médiahasználat fontosságára a Hatóság már számos konferencia és előadás-sorozat keretében figyelmeztetett.

A médiaműveltség megkövetelésével mára kivédhetők vagy legalábbis mérsékelhetők a média negatív hatásai, és a közösségi életből való kirekesztődés. A médiapolitikának, így a médiahatóságnak is lehet és kell, hogy szerepe legyen a médiatudatosság fejlesztésében.

Keresés