Médiatudományi Intézet

RSS

A Médiatudományi Intézet hírei

Antiszemitizmus és antiszemitizmus-monitoring Magyarországon és a világban

2013.10.16. 16:18 • konferencia, gyűlöletbeszéd, antiszemitizmus

Az Alapjogvédő Iroda Antiszemitizmus és antiszemitizmus-monitoring Magyarországon és a világban – elméleti kérdések – gyakorlati válaszok címmel szervezett konferenciát október 16-án, szerdán, Budapesten. Az eseményen felkért előadóként Nyakas Levente intézetvezető beszélt a Gyűlöletbeszéd és médiaszabályozás egyes kérdéseiről.

A konferencia számos aspektusból járta körül az antiszemitizmus és az az elleni fellépés lehetőségeit. A jogi szabályozás és jogalkotás kérdéskörével átfogóan Papp András foglalkozott, míg Nyakas Levente előadásában a médiaszabályozás és gyűlöletbeszéd összefüggéseit tekintette át.

Antiszemitizmus és antiszemitizmus-monitoring (cikktestbe)

Az előadás elsőként terminológiai kérdésekkel foglalkozott, majd a gyűlöletbeszéd korlátozhatóságával (annak megengedhetőségével) kapcsolatos elméleteket tekintette át.

A nemzetközi keretek áttekintse során Nyakas Levente az európai uniós médiaszabályozással kapcsolatban elmondta, hogy tulajdonképpen egy gazdasági ágazati irányelvbe ékelődik be a gyűlöletkeltés tilalma, mely esetében a vétel és továbbközvetítés szabadságának korlátozása egy hosszadalmas procedúrát igényel a televíziózás esetében, míg a lekérhető audiovizuális médiaszolgáltatások esetében lehetőség van gyorsított eljárásra.

Antiszemitizmus és antiszemitizmus-monitoring konferencia Nyakas Levente

A magyar médiaszabályozás vonatkozásában tartalmában a korábbi és új szabályozás közötti kontinuitást emelte ki az előadó, hozzátéve, hogy a gyűlöletkeltés általános tilalomként van jelen valamennyi médiatartalommal szemben, mely felfogást az Alkotmánybíróság is megerősítette 165/2011 (XII. 20.) számú határozatában.

A Médiatanács gyűlöletbeszéddel kapcsolatos tevékenységéről az előadó megállapította, hogy az követi mind a jogelőd ORTT, mind a rendes, mind pedig az alkotmánybírósági gyakorlatot, példaként emelte ki a „védett közösség” fogalmával kapcsolatos értelmezéseket.

Keresés

A Sajtó 1927–1947

Sajtó folyóirat (logó, 290x67px)

Tudományos folyóirat a sajtó és a hírszolgálat jogi, gazdasági, szociális, műszaki és történelmi kérdéseiről – teljes digitalizalt anyag.

Magyar sajtójogi szabályok annotált gyűjteménye 1848-1989

Az adatbázis az 1848 és 1989 közötti magyarországi sajtóra vonatkozó törvények, törvényerejű rendeletek, különböző állami szervek rendeleteit, rendelkezéseit, határozatait, utasításait stb., összefoglalóan: sajtójogi szabályait tartalmazza.

A sajtójogi szabályok címe és szövege között jól elkülönítve, dőlt betűvel tartalmi összefoglalás olvasható, továbbá megtalálható a keltezés vagy a hatálybalépés napja, a módosított vagy hatályon kívül helyezett korábbi jogforrás száma, illetve a kiegészítő, módosító vagy hatályon kívül helyező jogforrás száma is.

Tovább >>

A Médiatudományi Intézet a Médiatanács, valamint az NMHH munkáját segítő, szakmai elemzéseket és a médiához kapcsolódó társadalomtudományi kutatásokat végző önálló szervezeti egység. Szakmai kiadványokat jelentet meg és konferenciákat, műhely-beszélgetéseket szervez, egyeztetésekben vesz részt (pl. Közszolgálati Kódex egyeztetése), illetve ellátja a Médiatanács által a számára meghatározott egyéb feladatokat.