Médiatudományi Intézet

RSS

A Médiatudományi Intézet hírei

A Médiatudományi Intézet vezetője előadóként vett részt a CISAC nemzetközi rendezvényén

2017.10.27. 10:09 • konferencia

Nyakas Levente, a Médiatudományi Intézet vezetője a Szerzői Jogvédő Társaságok Nemzetközi Szövetsége (Confédération Internationale des Sociétés d’Auteurs et Compositeurs - CISAC) felkérésére vett részt annak 2017. október 10-e és 11-e között Budapesten Novotel Centrum Hotelben tartott rendezvényén. A CISAC által szervezett szakmai konferencia két napja alatt összesen mintegy 20, a digitális és online médiaszolgáltatásokkal foglalkozó előadás megtartására nyílt lehetőség.

cisac

Munkatársunk referátumában a médiaszolgáltatások piacra lépésének és engedélyezésének magyar szabályozását mutatta be. Az előadásán belül külön hangsúlyt kapott a médiaszolgáltatás fogalmának ismertetése, és az ebből – különösen pedig a VoD szolgáltatások azonosíthatóságából – fakadó problémák elemzése. A felmerülő kérdéseket, nehézségeket Nyakas Levente az uniós esetjogon keresztül szemléltette. Az előadásában ezen túl ismertette a médiaszolgáltatások típusait, valamint szót ejtett a médiaszolgáltatások engedélyezésének feltételeiről, így a regisztrációs és bejelentési, valamint a pályázati feltételek kérdéséről is.

A CISAC által rendezett konferencián számos nemzetközi gyakorlatról és példáról tájékozódhattak a résztvevők. A európai színtér mellett az ázsiai és amerikai audiovizuális szolgáltatások helyzetéről is első kézből származtak az információk. Emellett szó volt például a zenei applikációk licenceinek kérdésiről, illetve a Safe Harbour rendszerének hatásairól a médiapiacra.

Keresés

A Sajtó 1927–1947

Sajtó folyóirat (logó, 290x67px)

Tudományos folyóirat a sajtó és a hírszolgálat jogi, gazdasági, szociális, műszaki és történelmi kérdéseiről – teljes digitalizalt anyag.

Magyar sajtójogi szabályok annotált gyűjteménye 1848-1989

Az adatbázis az 1848 és 1989 közötti magyarországi sajtóra vonatkozó törvények, törvényerejű rendeletek, különböző állami szervek rendeleteit, rendelkezéseit, határozatait, utasításait stb., összefoglalóan: sajtójogi szabályait tartalmazza.

A sajtójogi szabályok címe és szövege között jól elkülönítve, dőlt betűvel tartalmi összefoglalás olvasható, továbbá megtalálható a keltezés vagy a hatálybalépés napja, a módosított vagy hatályon kívül helyezett korábbi jogforrás száma, illetve a kiegészítő, módosító vagy hatályon kívül helyező jogforrás száma is.

Tovább >>

A Médiatudományi Intézet a Médiatanács, valamint az NMHH munkáját segítő, szakmai elemzéseket és a médiához kapcsolódó társadalomtudományi kutatásokat végző önálló szervezeti egység. Szakmai kiadványokat jelentet meg és konferenciákat, műhely-beszélgetéseket szervez, egyeztetésekben vesz részt (pl. Közszolgálati Kódex egyeztetése), illetve ellátja a Médiatanács által a számára meghatározott egyéb feladatokat.